Choux au craquelin - vaníliás és sós karamellás

Ebben a videómban életem egyik legfinomabb sütemény receptjét hoztam el nektek, a francia choux au craquelin, melyet tejszínes sárgakrémmel és sós karamellel töltöttem be. Hát ez valami bombasztikus lett, egy hét alatt kétszer is elkészítettem, pedig a recept 15-18db-ra szól. A tésztája égetett tészta, melyet egy roppanós, édes keksz réteg díszít és ízesít. Szeretettel ajánlom, hogy ezt semmiképp ne hagyjátok ki!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

​A tészta összetétele


A keksz réteg összetétele


A tejszínes vaníliás krém összetétele

  • Sárgakrém: teljes mennyiség a fent linkelt recept alapján

  • Habtejszín: 300g

  • Habfixáló: 1 cs.


Az elkészítés menete

1. Első lépésben készítsük el a sárgakrémet, és a sós karamell szószt a fent linkelt receptek alapján. Ezekkel érdemes előző nap előre dolgozni, hogy a sütemény készítés napján kevesebb munkánk legyen vele.

2. Az elkészítés megkezdésével keverjük át a sárgakrémet, amíg újra selymes állagot nem ölt, valamint verjük fel a tejszínhabot a habfixáló hozzáadásával, amit követően spatulával forgassuk a sárgakrémhez. Az elkészült tölteléket helyezzük a hűtőszekrénybe a töltésig, a sós karamellt pedig vegyük ki onnan, ha nagyon sűrű az állaga, hogy a töltésig tudjon lazulni.

3. Készítsük el az égetett tésztát, melyhez forraljuk össze a liszt nélkül a további alapanyagokat, majd forgassuk hozzájuk a lisztet is, és közepes lángon melegítsük még pár percig folyamatos keverés mellett.

4. Egy másik hűs tálban hűtsük ki a tésztát kb. 15-20 perc alatt, közben kézzel keverjük be a keksz tésztáját. A kész tésztát kettő sütőpapír között nyújtsuk ki 3mm vastagságban, majd egy tálcán, vagy deszkán helyezzük fagyasztóba 20 percre.

5. Mindeközben a meghűlt tésztához apránként adagolva dolgozzuk hozzá a tojásokat. Az adagolást fejezzük be, amikor a videón bemutatott optimális állagot elértük.

6. Egy sütőpapírra jelöljünk fel 9db 5cm átmérőjű kört, egymástól egységes távolságokra, majd a feljelölések segítségével, habzsákból, sima csővel nyomjuk ki a tésztát egységes halmokba.

7. A keksz tészta a 20 perc fagyasztás alatt szépen megköt, de még szaggatható. Az 5cm (a kinyomott halmokkal egységes) átmérőjű szaggatóval szúrjunk ki 9 korongot, és helyezzük el a kihalmozott tészták tetején. Az érintetlen maradék tésztát helyezzük hűtőszekrénybe, a töredezett széleket pedig gyúrjuk, és nyújtsuk újra, majd rakjuk ismét fagyasztóba. Miután az első tepsi sütésével megvagyunk, a maradékot készítsük el ugyanígy.

8. Sütés: 210C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított, enyhén gőzös légterű sütőbe kell behelyezni, 14 percig így sütni, amíg vékony héjat nem kapnak, majd a hőfokot 160C°-ra csökkentve sütni tovább kb. 8-10 percen át.

9. A kapott choux-okat teljesen hűtsük ki, majd töltsük be őket habzsákok segítségével alulról a vaníliás töltelékkel, felülről pedig a sós karamell szósszal.

10. Hűtőszekrénybe tárolva megtöltött állapotukban is roppanósak maradnak.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!