sós karamell szósz

Ebben a videómban egy igazán finom sós karamell szósz receptet hoztam nektek, amit egy hamarosan megjelenő isteni francia sütinél is be fogok vetni. Ennek a sós karamellnek a felhasználására nagyon sok lehetőségünk adódik, például péksütemények, sütemények ízesítésére, krémekhez keverve, fagylaltot leöntve, kávéba...stb. A só arányát ízlés szerint lehet csökkenteni, vagy növelni, de akár el is hagyható, bár a sima édes karamell ízét is jobban kihozza 2g só hozzáadása. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

​Összetétel

  • Cukor: 260g

  • Vaj: 90g

  • Habtejszín (30-32%): 200g

  • Só: 5-7g


Elkészítés

1. A cukrot öntsük egy üres lábasba, majd keverés mellett olvasszuk fel közepes lángon. Néha pár másodpercig hagyjuk ki a keverést, de legyünk figyelmesek, hogy ne éghessen oda. A lábas faláról vízbe mártott ecsettel mossuk le mindig a cukrot, hogy ne tudjon odakötni.

2. A cukor kb. 10-12 perc alatt teljesen feloldódik, és ha kellő árnyalatot kapott, akkor állítsuk le a főzőlapot, vagy a tűzhelyünket, és adjuk hozzá az kockázott, szobahőmérsékletű vajat, melyet gyors keverés mellett olvasszunk fel benne.

3. Ezt követően szintén gyors keverés mellett csorgassuk hozzá a szobahőmérsékletű tejszínt, majd dolgozzuk teljesen egyöntetűvé a karamellt. FONTOS!!! Mind a vajat, mind a tejszínt vegyük ki a hűtőből az elkészítés előtt 2 órával. Semmiképpen ne használjunk hideg alapanyagokat, mert fröcsöghet, és megégethetjük magunkat!

4. Kezdjük el ismét közepes lángon melegíteni, de itt már kevergetés nélkül. A forrás megkezdése után várjunk még kb. 30-60 másodpercet. A melegítés időtartama kb. 1, maximum 2 perc! Ezt követően a tűzhelyet/főzőlapot kapcsoljuk ki, és keverjük hozzá a karamellhez a sót.

5. Pár perc hűlés után töltsük ki vastag falú (hőálló) üvegbe.

6. Miután a karamell szobahőmérsékletre hűlt, helyezzük hűtőszekrénybe, ahol kb. 3 héten át tárolhatjuk, és felhasználhatjuk. A karamell melegen még folyós, de a hűtés szakaszában be fog sűrűsödni.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!