vajas pogácsa sósan
Anno, amikor bemutattam a Retro Vajas Pogácsa receptet, melynek enyhén édeskés ízvilága a 80-as, 90-es évekbe repít vissza, hatalmas érdeklődés volt iránta, viszont sokak kérdezték azt is, hogy hogyan lehetne elkészíteni a receptet sósan is? Erre válaszul hoztam ezt a receptet, ami igazából a só-cukor arányának megcserélésén alapszik és így is isteni pogácsákat kapunk. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 600g (alternatíva: BL55 Finomliszt)
Friss élesztő: 30g, vagy szárított élesztő: 8,4g
Só: 17g
Cukor: 12g
Tojás: 1db + 1 sárgája
Vaj/(Margarin): 230g
Tejföl: 230g
Szükséges még 1db tojás a kenéshez, illetve ízlés szerint lehet dekorálni magvakkal, reszelt sajttal.
Az elkészítés menete
1. A liszt és a vaj elmorzsolása
2. A többi összetevőt hozzáadva közepesen lágy tészta dagasztása
3. Tésztaérés: 30 perc
4. Tészta nyújtása, majd a formai kialakítás a videón bemutatott módon
5. Kelesztés: 50-70 perc
6. Felületkezelés: Közvetlenül a sütés előtt át kell kenni a pogácsák felső felületét felvert tojással, majd meg lehet szórni őket magvakkal, reszelt sajttal.
7. Sütés: 240C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 200C°-ra csökkentve kb. 13-17 perc alatt készre sütni a pogácsákat, természetesen a méretüktől függően.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt használatát!