Ünnepi Kalács fonása 12 szálból

Ebben a receptben egy igazán ízletes citromos kalácsot mutatok be, melyet 12 szálból fontam meg, melynek technikáját a videón be is mutatom. Természetesen a

kalács elkészíthető egyszerűbb fonási technikával is.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 750g

  • Friss élesztő: 33g, vagy szárított élesztő: 9g

  • Só: 7g

  • Cukor: 97g

  • Vaj/Margarin: 82g

  • Tojás: 1db + 1 sárgája

  • Tej: 310-330ml

  • Citromhéj: 1db citrom reszelt héja

  • Citromlé: fél citrom leve vagy 1,5 ampulla citrom aroma


Szükséges még 1db felvert tojás a felületkezeléshez, a kenéshez


Az elkészítés menete

1. Tészta Dagasztás (a vajat/margarint csak később kell hozzá adni, amikor már kialakul egy egyöntetű tészta állag)

2. Tésztaérés: 30 perc

3. Tészta osztása, mérése: 12x110g

4. Gömbölyítés

5. 10-15 perc pihentetés

6. Tésztaszálak kinyújtása, kalács megfonása

7. Felület kezelés: Felvert tojással átkenés

8. Kelesztés: 30-45 perc

9. Felület kezelés: ismét tojásozás

10. Sütés: 170C°-os száraz légterű alsó-felső módba állított sütőben 45-50 percig sütni


A fonási technikát a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.