Ünnepi Kalács fonása 12 szálból
Ebben a receptben egy igazán ízletes citromos kalácsot mutatok be, melyet 12 szálból fontam meg, melynek technikáját a videón be is mutatom. Természetesen a
kalács elkészíthető egyszerűbb fonási technikával is.
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 750g
Friss élesztő: 33g, vagy szárított élesztő: 9g
Só: 7g
Cukor: 97g
Vaj/Margarin: 82g
Tojás: 1db + 1 sárgája
Tej: 310-330ml
Citromhéj: 1db citrom reszelt héja
Citromlé: fél citrom leve vagy 1,5 ampulla citrom aroma
Szükséges még 1db felvert tojás a felületkezeléshez, a kenéshez
Az elkészítés menete
1. Tészta Dagasztás (a vajat/margarint csak később kell hozzá adni, amikor már kialakul egy egyöntetű tészta állag)
2. Tésztaérés: 30 perc
3. Tészta osztása, mérése: 12x110g
4. Gömbölyítés
5. 10-15 perc pihentetés
6. Tésztaszálak kinyújtása, kalács megfonása
7. Felület kezelés: Felvert tojással átkenés
8. Kelesztés: 30-45 perc
9. Felület kezelés: ismét tojásozás
10. Sütés: 170C°-os száraz légterű alsó-felső módba állított sütőben 45-50 percig sütni
A fonási technikát a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!