teljes kiőrlésű cukormentes alaptészta édes keltekhez

Ebben a videóban egy igazán fontos receptet hoztam a diabetikusan étkezők, valamint a teljes kiőrlésű pékárukat kedvelők számára, hiszen egy olyan alap tészta receptet mutatok be, amiből az összes édes kelt pékáru elkészíthető, természetesen a töltelékeket is cukormentesen készítve. A tészta alapvetően enyhén édes, amit a hozzáadott töltelékek még édesíthetnek, de akár lehet 1-2 grammal emelni a cukorpótlószer mennyiségét, kivétel fonott kalácsok esetén. A kapott végeredményt a teljes kiőrlésű pékárukra jellemző tömör bélzet helyett laza, foszlós bélzet jellemzi. Szeretettel ajánlom mindenkinek az elkészítést!
Pár ötlet, amiket a tésztából el lehet készíteni, természetesen diabetikus töltelékekkel: Aranygaluska, kalácsok különböző formái, hamburgerzsemle, bukta, túrós batyu, babka, perec, akár fánk, kakaós csiga, briós, fatörzs kifli, fahéjas fonottka, kelt pite, sütőben sült fánk, nutellás csíkos.......stb.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

Kész receptek ehhez az alaptésztához:

Teljes kiőrlésű cukormentes fonott foszlós kalács

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

Az alaprecept írott formája

A tészta összetétele

(Egyéb teljes kiőrlésű búzaliszttel helyettesíthető)

  • Friss élesztő: 20g, vagy szárított: 5,6g

  • Só: 4g

  • Dia-Wellness cukorhelyettesítő: 12g

  • Tojás: 1db

  • Vaj/Margarin: 50g

  • Tej: 160-170ml


Fonott kalácsok esetén ajánlom a 160ml tej mennyiség használatát, egyéb édes pékáruk esetében pedig lehet 170ml tejet használni a tészta jobb nyújthatósága érdekében. Természetesen a folyadékfelvétel liszt függő, úgyhogy ajánlom az első készítésnél erre tekintettel lenni. A tésztát lehet ízesíteni narancs, vagy citrom héjával, vagy vaníliarúd kikapart magvaival.


A tészta érési ideje átlagosan 30 és 50 perc közé tehető a dagasztást követően, a formázás előtt.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar CsaládellátóKBL220 kecskeméti teljes kiőrlésű királybúzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.