zserbó szelet

Ebben a videóban egy mondhatni tradicionális magyar karácsonyi sütemény receptjét hoztam el nektek, a zserbó szeletet. Úgy érzem, hogy itt nincs szükség hosszasabb bemutatásra, így fogadjátok szeretettel a receptet!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig a videó alatti leírásban, valamint itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 500g (alternatíva: BL55 Finomliszt)

  • Friss élesztő: 10g, vagy szárított: 2,8g

  • Só: 3g

  • Cukor: 50g

  • Vaj/Margarin: 125g

  • Zsír: 100g

  • Tojássárga: 2db

  • Tejföl: 50g

  • Vanília eszencia: kevés (elhagyható)

  • Reszelt (bio) citromhéj: 5g

  • Reszelt (bio) narancshéj: 5g

  • Tej: 135ml

A dió keverék összetétele

  • Darált dióbél: 350g

  • Átszitált porcukor: 200g

  • Reszelt (bio) narancshéj: 1db


Szükséges még 630g sárgabaracklekvár, valamint kevés rum a rétegek megtöltéséhez, illetve kb. 150-200g olvasztott csokoládé a felső lap bevonásához.


Az elkészítés menete

1. A liszt és a további száraz összetevők elmorzsolása a zsiradékokkal

2. Tészta dagasztása a további alapanyagok hozzáadásával

3. Hideg tésztaérés (hűtőszekrényben): 1-2 óra

3. A tészta osztása 4 × 255g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok előformázása

4. Pihentetés: 10 perc

5. A diókeverék elkészítése

6. A tésztalapok nyújtása 28cm×36cm-es oldalhosszakkal, töltésük, a sütemény formai kialakítása a videón bemutatott módon. A töltelékek 3 rétegben oszlanak el a 4 tésztalap között, ami alapján a lekvárt 3 × 210g mennyiségben, a diókeveréket pedig 3 × 185g mennyiségben kell felhasználni. Az elosztott dió felületét spricceljük, vagy locsoljuk meg kevés rummal. A 4. tésztalappal zárjuk le a süteményt. Érdemes magas falú tepsi, vagy állítható sütőkeret használata, de ezek hiányában lapos falú tepsin is elkészíthető.

7. A sütemény átszúrkálása villával

8. Kelesztés: 40-50 perc

9. Sütés: 170C°-ra előmelegített, száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, és kb. 45-50 percig sütni a süteményt.

10. A teljesen kihűlt sütemény átfordítása úgy, hogy az alsó, egyenesebb oldala legyen felfelé.

11. Kb. 150-200g csokoládé olvasztása és az átfordított sütemény felső felületén való elosztása

12. A csokoládé megkötése után a sütemény felszeletelése


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.