zserbó szelet
Ebben a videóban egy mondhatni tradicionális magyar karácsonyi sütemény receptjét hoztam el nektek, a zserbó szeletet. Úgy érzem, hogy itt nincs szükség hosszasabb bemutatásra, így fogadjátok szeretettel a receptet!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig a videó alatti leírásban, valamint itt megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 500g (alternatíva: BL55 Finomliszt)
Friss élesztő: 10g, vagy szárított: 2,8g
Só: 3g
Cukor: 50g
Vaj/Margarin: 125g
Zsír: 100g
Tojássárga: 2db
Tejföl: 50g
Vanília eszencia: kevés (elhagyható)
Reszelt (bio) citromhéj: 5g
Reszelt (bio) narancshéj: 5g
Tej: 135ml
A dió keverék összetétele
Darált dióbél: 350g
Átszitált porcukor: 200g
Reszelt (bio) narancshéj: 1db
Szükséges még 630g sárgabaracklekvár, valamint kevés rum a rétegek megtöltéséhez, illetve kb. 150-200g olvasztott csokoládé a felső lap bevonásához.
Az elkészítés menete
1. A liszt és a további száraz összetevők elmorzsolása a zsiradékokkal
2. Tészta dagasztása a további alapanyagok hozzáadásával
3. Hideg tésztaérés (hűtőszekrényben): 1-2 óra
3. A tészta osztása 4 × 255g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok előformázása
4. Pihentetés: 10 perc
5. A diókeverék elkészítése
6. A tésztalapok nyújtása 28cm×36cm-es oldalhosszakkal, töltésük, a sütemény formai kialakítása a videón bemutatott módon. A töltelékek 3 rétegben oszlanak el a 4 tésztalap között, ami alapján a lekvárt 3 × 210g mennyiségben, a diókeveréket pedig 3 × 185g mennyiségben kell felhasználni. Az elosztott dió felületét spricceljük, vagy locsoljuk meg kevés rummal. A 4. tésztalappal zárjuk le a süteményt. Érdemes magas falú tepsi, vagy állítható sütőkeret használata, de ezek hiányában lapos falú tepsin is elkészíthető.
7. A sütemény átszúrkálása villával
8. Kelesztés: 40-50 perc
9. Sütés: 170C°-ra előmelegített, száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, és kb. 45-50 percig sütni a süteményt.
10. A teljesen kihűlt sütemény átfordítása úgy, hogy az alsó, egyenesebb oldala legyen felfelé.
11. Kb. 150-200g csokoládé olvasztása és az átfordított sütemény felső felületén való elosztása
12. A csokoládé megkötése után a sütemény felszeletelése
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt a használatát!