Zsemlevekni

A "Gábor a Házi Pék receptek" nevű Facebook csoportomban annyi kedves követőm készítette el a vizes zsemle receptemet kenyér formába, hogy apró receptmódosítással én is belevágtam, melynek eredményét itt láthatjátok. A kenyér isteni finom és gyorsan, egyszerűen elkészíthető a többi kenyér receptemhez képest, úgyhogy szeretettel ajánlom ennek a formának a kipróbálását is.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A TangZhong összetétele

(BL55 Finomliszttel pótolható)

  • Víz: 85ml

A tészta összetétele

(BL55 Finomliszttel pótolható)

  • Friss élesztő: 15g, vagy szárított: 4,2g

  • Só: 8g

  • Cukor: 2g (1 csipet)

  • Víz: 150ml

  • Búzasikér: 8g

  • (elhagyása esetén BL65/BL55 liszttel pótolandó)


Az elkészítés menete

1. TangZhong készítése a liszt és a víz 65-85C° közötti hőmérsékleten való összefőzésével, egészen addig, amíg csomómentesre nem dolgozzuk és kellően be nem sűrűsödik

2. TangZhong langyosra hűtése (ennél a kis mennyiségnél kb. az alapanyagok kimérése alatt meghűl kellően)

3. Tészta dagasztása

4. Tésztaérés: 45 perc

5. Tészta gömbölyítése

6. Pihentetés: 5-10 perc

7. A gömbölyített tészta hosszformázása, sütőpapírra helyezése, letakarása

8. Kelesztés: 25-40 perc

9. A tészta bevagdalása, majd vízzel való spriccelése/kenése

10. Sütés: Az előkészített kenyér tésztáját felforrósított, zárt sütőtálba kell a 240C°-ra előmelegített légkeveréses üzemmódba állított sütőbe behelyezni, majd az adott hőmérsékleten 10 percig sütni, miután a hőfok 220C°-ra csökkentendő. Így sül a kenyér zártan további 10-15 percig, amíg vékony héjat nem kap, majd ezután ki lehet emelni a tálból és rácson sütni tovább 200C°-on további kb. 10 percig.

11. A sütés után közvetlen spricceljük át vízzel és lehetőség szerint hűtsük hűs környezetben


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.