Zsemlevekni
A recept írott formája
A TangZhong összetétele
(BL55 Finomliszttel pótolható)
Víz: 85ml
A tészta összetétele
TangZhong: teljes mennyiség
BL65 Kecskeméti kende búzaliszt: 300g
(BL55 Finomliszttel pótolható)
Friss élesztő: 15g, vagy szárított: 4,2g
Só: 8g
Cukor: 2g (1 csipet)
Víz: 150ml
Búzasikér: 8g
(elhagyása esetén BL65/BL55 liszttel pótolandó)
Az elkészítés menete
1. TangZhong készítése a liszt és a víz 65-85C° közötti hőmérsékleten való összefőzésével, egészen addig, amíg csomómentesre nem dolgozzuk és kellően be nem sűrűsödik
2. TangZhong langyosra hűtése (ennél a kis mennyiségnél kb. az alapanyagok kimérése alatt meghűl kellően)
3. Tészta dagasztása
4. Tésztaérés: 45 perc
5. Tészta gömbölyítése
6. Pihentetés: 5-10 perc
7. A gömbölyített tészta hosszformázása, sütőpapírra helyezése, letakarása
8. Kelesztés: 25-40 perc
9. A tészta bevagdalása, majd vízzel való spriccelése/kenése
10. Sütés: Az előkészített kenyér tésztáját felforrósított, zárt sütőtálba kell a 240C°-ra előmelegített légkeveréses üzemmódba állított sütőbe behelyezni, majd az adott hőmérsékleten 10 percig sütni, miután a hőfok 220C°-ra csökkentendő. Így sül a kenyér zártan további 10-15 percig, amíg vékony héjat nem kap, majd ezután ki lehet emelni a tálból és rácson sütni tovább 200C°-on további kb. 10 percig.
11. A sütés után közvetlen spricceljük át vízzel és lehetőség szerint hűtsük hűs környezetben
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!