Zabkalász, avagy zabkenyér kalász formában
Egy nagyon szuper és a sima búzalisztes kenyerektől egészségesebb kenyeret hoztam el nektek, melynek az elkészítése igazán egyszerű, a rövid tészta érési és kelesztési idők végett mondhatni, hogy gyors is, valamint az eredmény pompásan szép és igazán finom. Mindenkinek szeretettel ajánlom a recept kipróbálását, beleértve azokat is, akik még nem kóstoltak zablisztes kenyereket, én tudom garantálni a pozitív csalódást.
A recept írott formája
A TangZhong összetétele
BL55 Finomliszt: 25g
Teljes kiőrlésű zabliszt: 15g
Zabpehely: 80g
Víz: 400ml
A tészta összetétele
TangZhong: Az elkészített teljes mennyiség
BL55 Finomliszt: 200g
Teljes kiőrlésű zabliszt: 170g
Búzasikér (Glutin liszt): 30g
Friss Élesztő: 14g, vagy szárított: 4g
Só: 11g
Cukor: 4g
Tejföl: 80g
Tojásfehérje: 1db (30g)
Tej: 50ml
Az elkészítés menete
1. TangZhong készítése, majd szobahőmérsékletűre hűtése
2. Tészta dagasztása az összes tésztaképző alapanyag felhasználásával
3. Tésztaérés: 30 perc
4. Tészta osztása 3 × 340g súlyúra, majd az elosztott tészta darabok felgömbölyítése
5. Pihentetés: 10 perc
6. Előformázás, vekni forma kialakítása
7. Pihentetés: 5-10 perc
8. Hosszformázás, sütőlemez hosszúságú bagett formák kialakítása, majd vízzel való átkenésük, tetszőleges magvakba való forgatásuk, majd sütőlemezre helyezésük 9. Kelesztés: 15-20 perc
10. Ollóval történő bevagdosás, az ollót 45°-os dőlésszögbe tartva és a bevágott részek jobbra, majd balra rendezésével a kalász forma kialakítása
11. További kelesztés: 15 perc (a második lemezen lévő kenyeret a bevagdosás után letakarva be lehet helyezni a hűtőszekrénybe, ezzel fékezve a kelését, viszont körülbelül mikor az első lemezen lévő kenyerek sütésének a felénél vagyunk, ki kell venni a hűtőből és szobahőmérsékleten keleszteni tovább, amíg a sütőt elő nem készítjük a sütéséhez.)
12. Sütés:
- Sütés légkeveréssel (ajánlott): 230C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 200C°-ra csökkenteni és így sütni 20-25 percig. A gőzképző eszköz 13 perc után eltávolítandó.
- Sütés alsó-felső módban: 240C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 220C°-ra csökkenteni és így sütni 18-22 percig. A gőzképző eszköz 10-12 perc után eltávolítandó. Bármely sütési mód választása esetén a kenyerek felületét vízzel át kell spriccelni közvetlen a sütés előtt és közvetlen utána is.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!