Zabkalász, avagy zabkenyér kalász formában

Egy nagyon szuper és a sima búzalisztes kenyerektől egészségesebb kenyeret hoztam el nektek, melynek az elkészítése igazán egyszerű, a rövid tészta érési és kelesztési idők végett mondhatni, hogy gyors is, valamint az eredmény pompásan szép és igazán finom. Mindenkinek szeretettel ajánlom a recept kipróbálását, beleértve azokat is, akik még nem kóstoltak zablisztes kenyereket, én tudom garantálni a pozitív csalódást.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A TangZhong összetétele

  • BL55 Finomliszt: 25g

  • Teljes kiőrlésű zabliszt: 15g

  • Zabpehely: 80g

  • Víz: 400ml

A tészta összetétele

  • TangZhong: Az elkészített teljes mennyiség

  • BL55 Finomliszt: 200g

  • Teljes kiőrlésű zabliszt: 170g

  • Búzasikér (Glutin liszt): 30g

  • Friss Élesztő: 14g, vagy szárított: 4g

  • Só: 11g

  • Cukor: 4g

  • Tejföl: 80g

  • Tojásfehérje: 1db (30g)

  • Tej: 50ml


Az elkészítés menete

1. TangZhong készítése, majd szobahőmérsékletűre hűtése

2. Tészta dagasztása az összes tésztaképző alapanyag felhasználásával

3. Tésztaérés: 30 perc

4. Tészta osztása 3 × 340g súlyúra, majd az elosztott tészta darabok felgömbölyítése

5. Pihentetés: 10 perc

6. Előformázás, vekni forma kialakítása

7. Pihentetés: 5-10 perc

8. Hosszformázás, sütőlemez hosszúságú bagett formák kialakítása, majd vízzel való átkenésük, tetszőleges magvakba való forgatásuk, majd sütőlemezre helyezésük 9. Kelesztés: 15-20 perc

10. Ollóval történő bevagdosás, az ollót 45°-os dőlésszögbe tartva és a bevágott részek jobbra, majd balra rendezésével a kalász forma kialakítása

11. További kelesztés: 15 perc (a második lemezen lévő kenyeret a bevagdosás után letakarva be lehet helyezni a hűtőszekrénybe, ezzel fékezve a kelését, viszont körülbelül mikor az első lemezen lévő kenyerek sütésének a felénél vagyunk, ki kell venni a hűtőből és szobahőmérsékleten keleszteni tovább, amíg a sütőt elő nem készítjük a sütéséhez.)

12. Sütés:

- Sütés légkeveréssel (ajánlott): 230C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 200C°-ra csökkenteni és így sütni 20-25 percig. A gőzképző eszköz 13 perc után eltávolítandó.

- Sütés alsó-felső módban: 240C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 220C°-ra csökkenteni és így sütni 18-22 percig. A gőzképző eszköz 10-12 perc után eltávolítandó. Bármely sütési mód választása esetén a kenyerek felületét vízzel át kell spriccelni közvetlen a sütés előtt és közvetlen utána is.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.