Vaníliás-kókuszos leveles csiga

Ebben a videóban egy újabb leveles tésztát hoztam el nektek, melynek különlegessége, hogy a dagasztáshoz felhasznált zsiradékot 30%-os tejszínnel kell biztosítani, de persze a tészta rétegzéséhez vaj van felhasználva. Ezt a szuper tésztát kókusszal kevert vanília puding ízesíti, így összhatásban egy fantasztikus péksütemény az eredmény, melynek mind a külleme, mind az íze valami mennyei. Szeretettel ajánlom mindenkinek a recept kipróbálását.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A rétegző zsiradék összetétele

  • Vaj/Margarin: 270g

  • BL55 Finomliszt: 55g

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 600g

  • Friss élesztő: 30g, vagy szárított élesztő: 9g

  • Só: 5g

  • Cukor:70g

  • Tejszín (30%): 165g

  • Tojás: 1db + 1 sárgája

  • Ecet: 1tk.

  • Tej: 180ml

A töltelék összetétele

  • Vanília ízű pudingpor: 1cs.

  • Tej: 550ml

  • Kókuszreszelék: 100g

Cukorszirup a felületkezeléshez

  • Cukor: 33g

  • Víz: 25ml

Addig kell őket tűzhelyen összemelegíteni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.


Az elkészítés menete

1. A töltelék elkészítése, azaz a pudingpor és a tej összefőzése, majd a kellő állag elérése után a tűzhely/főzőlap kikapcsolása és a kókusz hozzákeverése

2. A rétegző zsiradék elkészítése a vaj/margarin és a liszt elkeverésével, majd 20-25×20-25 cm széles, 2-3mm vastag négyzet alak kialakítása, majd hűtőbe helyezése, hogy a felhasználásáig kellően visszadermedjen

3. Tészta dagasztása kifejezetten hűtő hideg alapanyagokat felhasználva

4. Hideg tésztaérés ( hűtőben): 60 perc

5. A rétegző zsiradék tésztába csomagolása, majd így a tészta nyújtása és szipla hajtással történő meghajtása

6. Hideg pihentetés (hűtőben): 20 perc

7. A tészta nyújtása, majd dupla hajtással történő meghajtása

8. Hideg pihentetés (hűtőben): 20 perc

9. Tészta készre nyújtása, a kihűlt töltelék felvitele egy vékony sávot kihagyva a záródásnak, a tészta feltekerése, elzárása, a csigák kivágása, sütőlemezre helyezésük kellő távolságra egymástól

10. Kelesztés langyos környezetben 30-45 percig, majd hűtőben még 20 percen át

11.Sütés: 220C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 200C°-ra csökkenteni és 22-28 percig sütni. A gőzképző segédeszköz 15 perc után eltávolítandó. Tojással történő felületkezelés esetén lehet gőz nélkül, száraz légterű sütőben is sütni

12. A felületkezeléshez lehet választani porcukrot, vagy cukorsziruppal lekenve kókuszba is lehet mártani, de bármely más az ízlésnek megfelelő felületkezelés lehet optimális


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.