Vaníliás-kókuszos leveles csiga
A recept írott formája
A rétegző zsiradék összetétele
Vaj/Margarin: 270g
BL55 Finomliszt: 55g
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 600g
Friss élesztő: 30g, vagy szárított élesztő: 9g
Só: 5g
Cukor:70g
Tejszín (30%): 165g
Tojás: 1db + 1 sárgája
Ecet: 1tk.
Tej: 180ml
A töltelék összetétele
Vanília ízű pudingpor: 1cs.
Tej: 550ml
Kókuszreszelék: 100g
Cukorszirup a felületkezeléshez
Cukor: 33g
Víz: 25ml
Addig kell őket tűzhelyen összemelegíteni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
Az elkészítés menete
1. A töltelék elkészítése, azaz a pudingpor és a tej összefőzése, majd a kellő állag elérése után a tűzhely/főzőlap kikapcsolása és a kókusz hozzákeverése
2. A rétegző zsiradék elkészítése a vaj/margarin és a liszt elkeverésével, majd 20-25×20-25 cm széles, 2-3mm vastag négyzet alak kialakítása, majd hűtőbe helyezése, hogy a felhasználásáig kellően visszadermedjen
3. Tészta dagasztása kifejezetten hűtő hideg alapanyagokat felhasználva
4. Hideg tésztaérés ( hűtőben): 60 perc
5. A rétegző zsiradék tésztába csomagolása, majd így a tészta nyújtása és szipla hajtással történő meghajtása
6. Hideg pihentetés (hűtőben): 20 perc
7. A tészta nyújtása, majd dupla hajtással történő meghajtása
8. Hideg pihentetés (hűtőben): 20 perc
9. Tészta készre nyújtása, a kihűlt töltelék felvitele egy vékony sávot kihagyva a záródásnak, a tészta feltekerése, elzárása, a csigák kivágása, sütőlemezre helyezésük kellő távolságra egymástól
10. Kelesztés langyos környezetben 30-45 percig, majd hűtőben még 20 percen át
11.Sütés: 220C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 200C°-ra csökkenteni és 22-28 percig sütni. A gőzképző segédeszköz 15 perc után eltávolítandó. Tojással történő felületkezelés esetén lehet gőz nélkül, száraz légterű sütőben is sütni
12. A felületkezeléshez lehet választani porcukrot, vagy cukorsziruppal lekenve kókuszba is lehet mártani, de bármely más az ízlésnek megfelelő felületkezelés lehet optimális
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!