Vaníliás Almás Pite
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 300g
Vaj/Margarin: 150g
Cukor: 75g
Só: 3g
Darált dióbél: 40g
Sütőpor: fél tasak (8g)
Tojás: 1db
Tejföl: 75-80g
A töltelékek receptje
Tej: 440ml
Tojássárga: 4db
BL55 Finomliszt: 60g
Vaníliarúd: 2db
Cukor: 90g
Tejszín: 135g
A töltelékek elkészítési módja
1. 250ml tejet el kell keverni a tojások sárgáival és a liszttel
2. A vanília rudakat hosszában kettévágni és a közepükben lévő magvakat kikaparni
3. 190ml tejet a cukorral és a vaníliarudakkal a kikapart magokkal együtt összeforralni, majd az 1. pontban elkészített liszt - tojássárga - tej egyveleget hozzáadagolni és gyors keverés mellett sűrű pudingot főzni
5. A pudingot teljesen ki kell hűteni
6. A tejszínt kemény habbá kell verni, majd a pudinghoz keverni. A pudig a kihűlés során megkeményedik és a hab hozzákeverése során kezdetben darabosnak tűnhet, de nem kell megijedni, kitartó keveréssel csomómentes, krémes állagot kapunk
A kb. 4-5db alma előkészítése
Megmosásuk, a héj eltávolítása, kettévágás, a csuma eltávolítása, majd a félbevágott almák felszeletelése.
A cukorszirup összetétele
Cukor: 33g
Víz: 25ml
Ezeket az összetevőket keverés mellett addig kell főzni, míg a cukor teljesen fel nem oldódik
A sütemény elkészítésének a menete
1. A puding elkészítése
2. A tésztaképző liszt és a zsiradék elmorzsolása
3. Az összes többi tésztaképző alapanyag hozzáadása és a tészta készre dagasztása
4. Tészta hideg pihentetése hűtőben: 30 perc (szigorúan betartandó!)
5. A tészta pihentetése közben a kihűlt puding tejszínhabbal való krémesítése, az almák előkészítése
6. Tészta nyújtása, villával történő megböködése, nyújtófa segítségével a formaleválasztóval kifújt vagy vajjal/margarinnal kikent 28cm átmérőjű piteformába illesztése, a forma kitöltése, a kilógó szélek levágása (a maradék tésztából isteni diós kosárkák süthetők, de lekvárral is ki lehet sütni, vagy akár tallérként magába is nagyon finom)
7. A tészta megtöltése a vanília krémmel, majd abba sorba az alma szeletek belehelyezése, majd megszórásuk fahéjjal kevert porcukorral
8. Sütés: 185 C°-ra előmelegített száraz légterű sütőben alsó-felső sütési módban 30-35 percig
9. Sütés után tetszőlegesen díszíthetjük az almákat cukormázzal, ami szépen fényesíti őket, de akár a kihűlés után porcukorral is meg lehet szórni helyette. Felszelés előtt mindenképpen ajánlom pár órára hűtőszekrénybe helyezni, hogy könnyen szelhető legyen, bár tudom, azt általában mi se bírjuk ki :D.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!