Vaníliás Almás Pite

Isteni finom omlós tésztája, a főzött vaníliakrém és a fahéjas alma kombinációja egy igazi ízorgiát biztosít a fogyasztója részére, ezért szeretettel ajánlom mindenkinek, hogy bátran próbáljátok ki ezt a receptet!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 300g

  • Vaj/Margarin: 150g

  • Cukor: 75g

  • Só: 3g

  • Darált dióbél: 40g

  • Sütőpor: fél tasak (8g)

  • Tojás: 1db

  • Tejföl: 75-80g

A töltelékek receptje

  • Tej: 440ml

  • Tojássárga: 4db

  • BL55 Finomliszt: 60g

  • Vaníliarúd: 2db

  • Cukor: 90g

  • Tejszín: 135g

A töltelékek elkészítési módja

1. 250ml tejet el kell keverni a tojások sárgáival és a liszttel

2. A vanília rudakat hosszában kettévágni és a közepükben lévő magvakat kikaparni

3. 190ml tejet a cukorral és a vaníliarudakkal a kikapart magokkal együtt összeforralni, majd az 1. pontban elkészített liszt - tojássárga - tej egyveleget hozzáadagolni és gyors keverés mellett sűrű pudingot főzni

5. A pudingot teljesen ki kell hűteni

6. A tejszínt kemény habbá kell verni, majd a pudinghoz keverni. A pudig a kihűlés során megkeményedik és a hab hozzákeverése során kezdetben darabosnak tűnhet, de nem kell megijedni, kitartó keveréssel csomómentes, krémes állagot kapunk

A kb. 4-5db alma előkészítése

Megmosásuk, a héj eltávolítása, kettévágás, a csuma eltávolítása, majd a félbevágott almák felszeletelése.

A cukorszirup összetétele

  • Cukor: 33g

  • Víz: 25ml

Ezeket az összetevőket keverés mellett addig kell főzni, míg a cukor teljesen fel nem oldódik

A sütemény elkészítésének a menete

1. A puding elkészítése

2. A tésztaképző liszt és a zsiradék elmorzsolása

3. Az összes többi tésztaképző alapanyag hozzáadása és a tészta készre dagasztása

4. Tészta hideg pihentetése hűtőben: 30 perc (szigorúan betartandó!)

5. A tészta pihentetése közben a kihűlt puding tejszínhabbal való krémesítése, az almák előkészítése

6. Tészta nyújtása, villával történő megböködése, nyújtófa segítségével a formaleválasztóval kifújt vagy vajjal/margarinnal kikent 28cm átmérőjű piteformába illesztése, a forma kitöltése, a kilógó szélek levágása (a maradék tésztából isteni diós kosárkák süthetők, de lekvárral is ki lehet sütni, vagy akár tallérként magába is nagyon finom)

7. A tészta megtöltése a vanília krémmel, majd abba sorba az alma szeletek belehelyezése, majd megszórásuk fahéjjal kevert porcukorral

8. Sütés: 185 C°-ra előmelegített száraz légterű sütőben alsó-felső sütési módban 30-35 percig

9. Sütés után tetszőlegesen díszíthetjük az almákat cukormázzal, ami szépen fényesíti őket, de akár a kihűlés után porcukorral is meg lehet szórni helyette. Felszelés előtt mindenképpen ajánlom pár órára hűtőszekrénybe helyezni, hogy könnyen szelhető legyen, bár tudom, azt általában mi se bírjuk ki :D.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.