Vajas kalács 12 szálból fonva

A 12 szálas citromos kalácsom sikere után rövid időn belül elkészítettem egy újabb, hasonló kalácsot – ezúttal dúsított, vajas tésztából. A tésztaszálakat picit hasasabbra hagytam, a végeik felé finoman elvékonyítottam, így a kalács formája is telt, ducibb lett a citromos változathoz képest. A végeredmény nemcsak látványos, hanem fantasztikusan finom is. Szívből ajánlom mindenkinek, aki egy mutatós, házi kalácsot szeretne sütni!

A kalács 12 szálas fonási technikája az alábbi gombra kattintva videós bemutatás formájában megtekinthető a recept írott formája pedig itt alul.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 680g

  • Élesztő: 24g

  • Só: 10g

  • Cukor: 27g

  • Vaj: 35g

  • Tej: 400-420ml

Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása a vaj utólagos hozzáadagolásával.
2. Tészta érés/pihentetés: 40 perc
3. Tészta osztása: 12x95g
4. Tészták gömbölyítése
5. Pihentetés: 10-15 perc
6. Tészta szálak hasas alakúra nyújtása, kalács fonása
7. Kelesztés: 30-40 perc
8. Sütés előtt vízzel való lespriccelés, szezámmaggal való díszítés.
9. Sütés: 200C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a sütési hőmérsékletet azonnal 180C°-ra csökkenteni és így sütni 40-45 percen keresztül. A gőzképző eszköz 15-20 perc után eltávolítandó.
10. Sütés után közvetlen át kell spriccelni vízzel.
A kihűlt kalács súlya 1kg


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!