Vajas kalács 12 szálból fonva
A 12 szálas citromos kalácsom sikere után rövid időn belül elkészítettem egy újabb, hasonló kalácsot – ezúttal dúsított, vajas tésztából. A tésztaszálakat picit hasasabbra hagytam, a végeik felé finoman elvékonyítottam, így a kalács formája is telt, ducibb lett a citromos változathoz képest. A végeredmény nemcsak látványos, hanem fantasztikusan finom is. Szívből ajánlom mindenkinek, aki egy mutatós, házi kalácsot szeretne sütni!

A recept írott formája
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 680g
Élesztő: 24g
Só: 10g
Cukor: 27g
Vaj: 35g
Tej: 400-420ml
Az elkészítés menete
1. Tészta dagasztása a vaj utólagos hozzáadagolásával.
2. Tészta érés/pihentetés: 40 perc
3. Tészta osztása: 12x95g
4. Tészták gömbölyítése
5. Pihentetés: 10-15 perc
6. Tészta szálak hasas alakúra nyújtása, kalács fonása
7. Kelesztés: 30-40 perc
8. Sütés előtt vízzel való lespriccelés, szezámmaggal való díszítés.
9. Sütés: 200C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a sütési hőmérsékletet azonnal 180C°-ra csökkenteni és így sütni 40-45 percen keresztül. A gőzképző eszköz 15-20 perc után eltávolítandó.
10. Sütés után közvetlen át kell spriccelni vízzel.
A kihűlt kalács súlya 1kg
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!