túrós rózsák
Egy isteni finom túró töltelékes kelt péksüteménnyel készültem a számotokra, amely amellett, hogy isteni finom, az egyszerűen kivitelezhető, de mégis rendkívül különleges formai kialakításnak köszönhetően igazán látványos is, hiszen a péksütemény csodálatos rózsa fejek formájában mutatkozik. Szeretettel ajánlom mindenkinek a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig a videó alatti leírásban, valamint itt megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 470g (alternatíva: BL55 Finomliszt)
Friss élesztő: 20g, vagy szárított: 5,6g
Só: 5g
Cukor: 65g
Vaj/Margarin: 65g
Tojás: 1db + 1 sárgája
Túró: 45g
Vanília eszencia: kevés, ízlés szerint (elhagyható)
Tej: 190ml
A túró töltelék összetétele
Túró: 300g
Cukor: 60g
Tojássárga: 1db
Mazsola: 40g
Vaníliás cukor: 8g (1cs)
Citromhéj: fél (bio) citrom reszelt héja
Amennyiben a túró száraznak bizonyul a töltelék kikeverése után, kevés tejföl hozzáadásával lehet lágyítani, krémesíteni, de a túl lágy töltelék nem előnyös a recept szempontjából!
Ha valaki mazsola nélkül szeretné elkészíteni, akkor emelje pl. 50g-mal a túró mennyiségét és persze azzal egyenes arányban a többi összetevő mennyiségét is.
Szükséges még 1db tojás a kenéshez!
Az elkészítés menete
1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával
2. Tésztaérés: 45 perc
3. Túrótöltelék elkészítése
4. A tészta osztása 10 × 90g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése
5. Pihentetés: 15 perc
6. Formai kialakítás a videón bemutatott módon, majd sütőlemezen való elhelyezés egymástól kellő távolságokra
7. Kelesztés: 30-45 perc
8. A sütés előtt közvetlenül felvert tojással való átkenés
9. Sütés: 180C°-ra előmelegített, száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd 18-22 perc alatt készre sütni.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt használatát!