Török kenyér
Ebben a videómban egy török lapos kenyér bemutatását hoztam el nektek, amit szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni, hiszen egy nagyon jó alapot adhat akár szendvicsnek, akár kebabnak, de magában is isteni finom. A minőséget igyekeztem előtészta használatával és hosszú tészta vezetéssel fokozni, így az ízvilág sokkal aromásabb, mint más, gyorsan elkészíthető receptek esetében.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
Az előtészta összetétele
KRBL100 Király R. búzaliszt: 100g (alternatíva: BL55/BL80)
Víz (hideg): 100ml
Friss élesztő: 10g, vagy szárított élesztő: 2,8g
A főtészta összetétele
Érett előtészta: teljes mennyiség
KRBL100 Király R. búzaliszt: 400g (alternatíva: BL55/BL80)
Só: 11g
Olívaolaj: 10g
Natur joghurt: 50g
Víz (langyos): 200ml
Szükséges még szezámmag és feketeszezámmag a szóráshoz.
Az elkészítés menete
1. Előtészta készítése
2. Előtészta érése: Hűtőszekrényben 10-12 óra, majd szobahőmérsékleten további 1 óra
3. Tésztakészítés az olívaolaj utólagos hozzáadásával
4. Tésztaérés: 45 perc
5. Átgyúrás
6. További tésztaérés: 30 perc
7. A tészta osztása. A megadott tészta mennyiségből van lehetőség 2db nagyobb méretű, vagy 4db kisebb méretű lapos kenyér elkészítésére. Természetesen lehet készíteni 1db nagyobb és 2db kisebb kenyeret a tésztából. A nagyobb kenyér esetében a tészta súlya 435g, a kisebbnél pedig 220g.
8. A tésztadarabok gömbölyítése
9. Pihentetés/kelesztés: 45 perc
10. Formai kialakítás
11. Kelesztés: 50-70 perc
12. Mintázás benyomkodással (nem kötelező), majd vízzel való spriccelést követően magvakkal való megszórás.
13. Sütés: 250C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, légkeveréses módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 230C°-ra csökkentve sütni a mérettől függően kb. 13-16 percig. A gőzképzést az első 10 perc után meg kell szüntetni!
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott KRBL100 Király R. búzaliszt a használatát!