Török kenyér

Ebben a videómban egy török lapos kenyér bemutatását hoztam el nektek, amit szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni, hiszen egy nagyon jó alapot adhat akár szendvicsnek, akár kebabnak, de magában is isteni finom. A minőséget igyekeztem előtészta használatával és hosszú tészta vezetéssel fokozni, így az ízvilág sokkal aromásabb, mint más, gyorsan elkészíthető receptek esetében.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Az előtészta összetétele

A főtészta összetétele

  • Érett előtészta: teljes mennyiség

  • KRBL100 Király R. búzaliszt: 400g (alternatíva: BL55/BL80)

  • Só: 11g

  • Olívaolaj: 10g

  • Natur joghurt: 50g

  • Víz (langyos): 200ml


Szükséges még szezámmag és feketeszezámmag a szóráshoz.


Az elkészítés menete

1. Előtészta készítése

2. Előtészta érése: Hűtőszekrényben 10-12 óra, majd szobahőmérsékleten további 1 óra

3. Tésztakészítés az olívaolaj utólagos hozzáadásával

4. Tésztaérés: 45 perc

5. Átgyúrás

6. További tésztaérés: 30 perc

7. A tészta osztása. A megadott tészta mennyiségből van lehetőség 2db nagyobb méretű, vagy 4db kisebb méretű lapos kenyér elkészítésére. Természetesen lehet készíteni 1db nagyobb és 2db kisebb kenyeret a tésztából. A nagyobb kenyér esetében a tészta súlya 435g, a kisebbnél pedig 220g.

8. A tésztadarabok gömbölyítése

9. Pihentetés/kelesztés: 45 perc

10. Formai kialakítás

11. Kelesztés: 50-70 perc

12. Mintázás benyomkodással (nem kötelező), majd vízzel való spriccelést követően magvakkal való megszórás.

13. Sütés: 250C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, légkeveréses módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 230C°-ra csökkentve sütni a mérettől függően kb. 13-16 percig. A gőzképzést az első 10 perc után meg kell szüntetni!


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott KRBL100 Király R. búzaliszt a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.