tönköly szendvicsrúd
Ebben a videóban a németországi isteni finom Dinkelseelen receptjét hoztam el nektek, csak magyar címen mutattam be. A tönkölybúzaliszteknek, a felhasznált sikérnek, a különösen lágy tésztaállagnak és a hosszú tésztavezetésnek köszönhetően egy igazán könnyed, laza szerkezetű pékterméket kapunk eredménynek, amely magvakkal, répával, kukoricával, valamint sajttal van dúsítva. Ez egy igazi különlegesség, ami isteni finom. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A lenmag keverék
Lenmag: 50g
Meleg víz: 70ml
A tészta összetétele
TBL70 Világos tönkölybúzaliszt: 415g
TBL300 Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt: 80g
D-Star Vitális búzafehérje (búzasikér): 30g
Friss élesztő: 8g, vagy szárított élesztő: 2,24g
Só: 13g
Méz: 12g
Reszelt répa: 90g
Kukorica: 90g
Lenmag keverék: a fent említett mennyiség
Víz: 370ml
Szükséges még napraforgómag, tökmag és reszelt sajt a felület díszítéséhez.
Az elkészítés menete
1. Az első lépés lenmag meleg vízbe való beáztatása a dagasztás megkezdése előtt legalább 1-2 órával.
2. Pucoljuk meg, majd reszeljük le a répákat kis lyukú reszelővel.
3. Oldjuk fel az élesztőt a hűs folyadékban, majd dagasszuk be a tésztát a kukorica kihagyásával, amit utólag kézi eszközzel keverjünk hozzá a kész tésztához. A tészta állaga meglehetősen lágy kell, hogy legyen.
4. Helyezzük a tésztát lezárt tálban a hűtőszekrénybe, kb. 12 óra hosszára.
5. A hideg pihentetést követően hajtogassuk át a tésztát, és helyezzük vissza a tálba, amit ismét zárjunk le a fedelével.
6. Pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten 1 órán át.
7. Borítsuk a tésztát sima felületre, majd a kézéleinket vizezve szaggassuk ki a szendvicsrudakat a videón bemutatott módon. Arra figyeljünk, hogy nagyjából egységes méretűeket készítsünk. A kiszaggatott rudak alját mártsuk napraforgómagba, a tetejüket pedig reszelt sajttal kevert tökmagba, majd helyezzük őket papírozott sütőlemezekre, kellő távolságokra egymástól.
8. Kelesszük őket szobahőmérsékleten, letakarva 20-30 percen át.
9. A sütés előtt közvetlenül spricceljük át a felületüket vízzel.
10. Sütés: 250C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 210C°-ra csökkentve sütni kb. 25-30 percig. A gőzképzést kb. 14 perc után, amikor a szendvicsrudak már vékony héjat kaptak, meg kell szüntetni. Érdemes egyidejűleg csak egy sütőlemezzel sütni. A második lemezen lévő szendvicsrudak tésztáinak kelését hűtőszekrénybe helyezéssel fékezhetjük. A bemutatottól eltérő méretbéli kivitel a sütési időben is eltérést eredményezhet!
Tápérték 100g tönköly szendvicsrúdra bontva
Energia: 256kcal/1071kJ
Zsír: 7,53g
amelyből telített zsírsavak: 1,79g
Szénhidrát: 33,47g
amelyből cukrok: 2,81g
Rost: 3 g
Fehérje: 12,71g
Só: 1,22g
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!