tönköly szendvicsrúd

Ebben a videóban a németországi isteni finom Dinkelseelen receptjét hoztam el nektek, csak magyar címen mutattam be. A tönkölybúzaliszteknek, a felhasznált sikérnek, a különösen lágy tésztaállagnak és a hosszú tésztavezetésnek köszönhetően egy igazán könnyed, laza szerkezetű pékterméket kapunk eredménynek, amely magvakkal, répával, kukoricával, valamint sajttal van dúsítva. Ez egy igazi különlegesség, ami isteni finom. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A lenmag keverék

  • Lenmag: 50g

  • Meleg víz: 70ml

A tészta összetétele


Szükséges még napraforgómag, tökmag és reszelt sajt a felület díszítéséhez.

Az elkészítés menete

1. Az első lépés lenmag meleg vízbe való beáztatása a dagasztás megkezdése előtt legalább 1-2 órával.

2. Pucoljuk meg, majd reszeljük le a répákat kis lyukú reszelővel.

3. Oldjuk fel az élesztőt a hűs folyadékban, majd dagasszuk be a tésztát a kukorica kihagyásával, amit utólag kézi eszközzel keverjünk hozzá a kész tésztához. A tészta állaga meglehetősen lágy kell, hogy legyen.

4. Helyezzük a tésztát lezárt tálban a hűtőszekrénybe, kb. 12 óra hosszára.

5. A hideg pihentetést követően hajtogassuk át a tésztát, és helyezzük vissza a tálba, amit ismét zárjunk le a fedelével.

6. Pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten 1 órán át.

7. Borítsuk a tésztát sima felületre, majd a kézéleinket vizezve szaggassuk ki a szendvicsrudakat a videón bemutatott módon. Arra figyeljünk, hogy nagyjából egységes méretűeket készítsünk. A kiszaggatott rudak alját mártsuk napraforgómagba, a tetejüket pedig reszelt sajttal kevert tökmagba, majd helyezzük őket papírozott sütőlemezekre, kellő távolságokra egymástól.

8. Kelesszük őket szobahőmérsékleten, letakarva 20-30 percen át.

9. A sütés előtt közvetlenül spricceljük át a felületüket vízzel.

10. Sütés: 250C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 210C°-ra csökkentve sütni kb. 25-30 percig. A gőzképzést kb. 14 perc után, amikor a szendvicsrudak már vékony héjat kaptak, meg kell szüntetni. Érdemes egyidejűleg csak egy sütőlemezzel sütni. A második lemezen lévő szendvicsrudak tésztáinak kelését hűtőszekrénybe helyezéssel fékezhetjük. A bemutatottól eltérő méretbéli kivitel a sütési időben is eltérést eredményezhet!

Tápérték 100g tönköly szendvicsrúdra bontva

  • Energia: 256kcal/1071kJ

  • Zsír: 7,53g

amelyből telített zsírsavak: 1,79g

  • Szénhidrát: 33,47g

amelyből cukrok: 2,81g

  • Rost: 3 g

  • Fehérje: 12,71g

  • Só: 1,22g


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.