tönköly gabonás kenyér, ch-csökkentve

Ebben a videóban egy egész különleges kenyeret hoztam el nektek, amelyet a tönkölybúzalisztek mellett puhára főzött tönkölybúza szemekkel is dúsítottam. Az eredmény roppant finom, ráadásul a szénhidrátcsökkentő koncentrátumnak köszönhetően a szénhidráttartalom alacsonyabb. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

​A magkeverék összetétele

  • Tönkölybúza szemek: 100g

  • Lenmag: 50g

  • Só: 2g

  • Víz: 300ml


Az előtészta összetétele


A tészta összetétele


Az elkészítés menete

1. Az első lépés a magkeverék és az előtészta bekészítése a kenyér készítést megelőző este. A magkeverék összetevőit alacsony lángon, kb. 85C°-on, néha rákeverve főzzük egészen addig, amíg a tönkölybúza szemek teljesen fel nem puhulnak. Ennek az időtartama kb. 1,5-2 óra, de fontos a főzés befejezése előtt a szemek puhaságát ellenőrizzük. Az előtésztát készítsük el hideg víz használatával.

2. Az előtésztát helyezzük azonnal hűtőszekrénybe, a magkeveréket pedig hagyjuk szobahőmérsékleten reggelig. Az előtészta érése optimális esetben hűtőszekrényben 8-10 óra, majd szobahőmérsékletre helyezve további 2 óra.

3. Másnap reggel langyos dagasztófolyadék használatával készítsük el a kenyértésztát.

4. Helyezzük a tésztát zárt tálba, majd érleljük, pihentessük 1,5 órán át.

5. Az érett tésztát lisztezett felületen gömbölyítsük fel, majd, ha úgy gondoljuk formázzuk vekni alakúra. Intenzív megmunkálás esetén a gömbölyítés, és a hosszformázás között pihentessük letakarva a tésztát 5 percig.

6. A megformázott tésztát helyezzük szakajtóba a slusszával felfelé, vagy sütőpapírra a slusszával lefelé fordítva.

7. Kelesszük meg a megformázott tésztát kb. 40-50 perc alatt szobahőmérsékleten.

8. A megkelt tésztát borítsuk sütőpapírra, majd készítsük elő a sütésre bevágással, esetleg egyéb díszítéssel.

9. Sütés: 250C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell zárt sütőtálba behelyezni, majd így sütni 25 percen át, melynek eltelte után a tál fedelét le kell emelni, valamint a hőmérsékletet 190C°-ra kell csökkenteni, és további 15-20 perc alatt készre sütni a kenyeret.

TIPP! Amennyiben a kenyér felületét nem díszítjük lisztes szórással, mind a sütés előtt, mind a sütés után közvetlenül spricceljük át a kenyér felületét hideg vízzel.


A tápérték adatok 100g tönköly gabonás kenyérre

  • Energia: 226kcal / 946kJ

  • Zsír: 4g

amelyből telített zsírsavak: 0,7g

  • Szénhidrát: 28,5g

amelyből cukrok: 1,1g

  • Rost: 7,8g

  • Fehérje: 14,5g

  • Só: 1,3g


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!