tönköly gabonás kenyér, ch-csökkentve
Ebben a videóban egy egész különleges kenyeret hoztam el nektek, amelyet a tönkölybúzalisztek mellett puhára főzött tönkölybúza szemekkel is dúsítottam. Az eredmény roppant finom, ráadásul a szénhidrátcsökkentő koncentrátumnak köszönhetően a szénhidráttartalom alacsonyabb. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A magkeverék összetétele
Tönkölybúza szemek: 100g
Lenmag: 50g
Só: 2g
Víz: 300ml
Az előtészta összetétele
TBL70 világos tönkölybúzaliszt: 105g
Friss élesztő: 4g, vagy szárított élesztő: 1,1g
Víz (hideg): 63ml
A tészta összetétele
Magkeverék: teljes mennyiség
Érett előtészta: teljes mennyiség
TBL300 teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt: 145g
D-Star szénhidrátcsökkentő koncentrátum lisztkeverék: 105g
Só: 8g
Víz: 140ml
Az elkészítés menete
1. Az első lépés a magkeverék és az előtészta bekészítése a kenyér készítést megelőző este. A magkeverék összetevőit alacsony lángon, kb. 85C°-on, néha rákeverve főzzük egészen addig, amíg a tönkölybúza szemek teljesen fel nem puhulnak. Ennek az időtartama kb. 1,5-2 óra, de fontos a főzés befejezése előtt a szemek puhaságát ellenőrizzük. Az előtésztát készítsük el hideg víz használatával.
2. Az előtésztát helyezzük azonnal hűtőszekrénybe, a magkeveréket pedig hagyjuk szobahőmérsékleten reggelig. Az előtészta érése optimális esetben hűtőszekrényben 8-10 óra, majd szobahőmérsékletre helyezve további 2 óra.
3. Másnap reggel langyos dagasztófolyadék használatával készítsük el a kenyértésztát.
4. Helyezzük a tésztát zárt tálba, majd érleljük, pihentessük 1,5 órán át.
5. Az érett tésztát lisztezett felületen gömbölyítsük fel, majd, ha úgy gondoljuk formázzuk vekni alakúra. Intenzív megmunkálás esetén a gömbölyítés, és a hosszformázás között pihentessük letakarva a tésztát 5 percig.
6. A megformázott tésztát helyezzük szakajtóba a slusszával felfelé, vagy sütőpapírra a slusszával lefelé fordítva.
7. Kelesszük meg a megformázott tésztát kb. 40-50 perc alatt szobahőmérsékleten.
8. A megkelt tésztát borítsuk sütőpapírra, majd készítsük elő a sütésre bevágással, esetleg egyéb díszítéssel.
9. Sütés: 250C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell zárt sütőtálba behelyezni, majd így sütni 25 percen át, melynek eltelte után a tál fedelét le kell emelni, valamint a hőmérsékletet 190C°-ra kell csökkenteni, és további 15-20 perc alatt készre sütni a kenyeret.
TIPP! Amennyiben a kenyér felületét nem díszítjük lisztes szórással, mind a sütés előtt, mind a sütés után közvetlenül spricceljük át a kenyér felületét hideg vízzel.
A tápérték adatok 100g tönköly gabonás kenyérre
Energia: 226kcal / 946kJ
Zsír: 4g
amelyből telített zsírsavak: 0,7g
Szénhidrát: 28,5g
amelyből cukrok: 1,1g
Rost: 7,8g
Fehérje: 14,5g
Só: 1,3g