Tönkölylisztes tökmagos pogácsa

​Ezt a tökmagos pogácsa receptem igazán különlegesnek tartom, hiszen ez a pogi nem csak attól tökmagos, hogy meg van díszítve a tökmaggal, vagy egy kevés tökmag bele van dagasztva a tésztába. Ebbe a tésztába darálva kerül bele a tökmag, ami ezáltal felvesz egy csodálatosan szép zöld színt és egy különösen finom ízvilágot. Mindenkinek szeretettel ajánlom a receptet, különösen a magvak és a tönkölybúza pozitív élettani hatásai miatt.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • TBL70 Tönkölybúzaliszt: 400g

  • Darált tökmag: 120g

  • Friss élesztő: 20g, vagy szárított élesztő: 6g

  • Só: 13g

  • Vaj/Margarin: 160g

  • Tojás: 1db

  • Szerecsendió: fél tk.

  • Tejföl: 140g

Szükséges még 1db tojás a kenéshez, valamint egész tökmagok a díszítéshez

Az elkészítés menete

1. 120g tökmagot diódarálóval le kell darálni

2. A lisztet a vajjal/margarinnal el kell morzsolni

3. A többi összetevőt is hozzáadva a tésztát alaposan ki kell dagasztani

4. Tészta érés: 30 perc

5. A megpihent tésztát nyújtással és pár hajtással négyszögletesre hajtogatni

6. Pihentetés: 5 perc

7. A tésztát tetszőleges magasságúra készre nyújtani (a videón kb. 1-1,5cm), díszítés szempontjából vagy rácsozni, vagy üresen hagyni és később tökmaggal díszíteni, majd felvágni kocka vagy bármilyen tetszőleges formákra, ezután sütőlemezre pakolni és a tetejüket lekenni egy felvert tojással.

8. Kelesztés: 50-70 perc

9. Közvetlen a sütés előtt még egyszer át kell kenni a tetejüket a felvert tojással és ez után lehet tetszőlegesen egész tökmag szemekkel díszíteni, amiket a tésztát nem benyomva érdemes egy picit rányomkodni, hogy ne potyogjanak le a sütés után.

10. Sütés: 250C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet egyből vissza kell állítani 220C°-ra és a videóban szereplő pogácsák méretéhez hasonló méretezés esetén így sütni 12-15 percig. A pogácsák eltérő méretezése más sütési időt igényelhet.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó TBL70 világos tönkölybúzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.