Tönkölylisztes tökmagos pogácsa

Ezt a tökmagos pogácsát azért tartom különlegesnek, mert nem csak a tetején van egy kis tökmag dekorációként, és nem is csak kevés mag van belekeverve a tésztába – hanem az egész tésztát darált tökmag gazdagítja. Ennek köszönhetően enyhén zöldes színe lesz, és egy igazán jellegzetes, telt ízvilágot kap. Ráadásul tönkölybúzával készítem, így nemcsak finom, hanem tápláló is. Szívből ajánlom a magvak kedvelőinek!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • TBL70 Tönkölybúzaliszt: 400g

  • Darált tökmag: 120g

  • Friss élesztő: 20g, vagy szárított élesztő: 6g

  • Só: 13g

  • Vaj/Margarin: 160g

  • Tojás: 1db

  • Szerecsendió: fél tk.

  • Tejföl: 140g

Szükséges még 1db tojás a kenéshez, valamint egész tökmagok a díszítéshez

Az elkészítés menete

1. 120g tökmagot diódarálóval le kell darálni

2. A lisztet a vajjal/margarinnal el kell morzsolni

3. A többi összetevőt is hozzáadva a tésztát alaposan ki kell dagasztani

4. Tészta érés: 30 perc

5. A megpihent tésztát nyújtással és pár hajtással négyszögletesre hajtogatni

6. Pihentetés: 5 perc

7. A tésztát tetszőleges magasságúra készre nyújtani (a videón kb. 1-1,5cm), díszítés szempontjából vagy rácsozni, vagy üresen hagyni és később tökmaggal díszíteni, majd felvágni kocka vagy bármilyen tetszőleges formákra, ezután sütőlemezre pakolni és a tetejüket lekenni egy felvert tojással.

8. Kelesztés: 50-70 perc

9. Közvetlen a sütés előtt még egyszer át kell kenni a tetejüket a felvert tojással és ez után lehet tetszőlegesen egész tökmag szemekkel díszíteni, amiket a tésztát nem benyomva érdemes egy picit rányomkodni, hogy ne potyogjanak le a sütés után.

10. Sütés: 250C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet egyből vissza kell állítani 220C°-ra és a videóban szereplő pogácsák méretéhez hasonló méretezés esetén így sütni 12-15 percig. A pogácsák eltérő méretezése más sütési időt igényelhet.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó TBL70 világos tönkölybúzalisztjének a használatát!