Tönkölylisztes tökmagos pogácsa
A recept írott formája
A tészta összetétele
TBL70 Tönkölybúzaliszt: 400g
Darált tökmag: 120g
Friss élesztő: 20g, vagy szárított élesztő: 6g
Só: 13g
Vaj/Margarin: 160g
Tojás: 1db
Szerecsendió: fél tk.
Tejföl: 140g
Szükséges még 1db tojás a kenéshez, valamint egész tökmagok a díszítéshez
Az elkészítés menete
1. 120g tökmagot diódarálóval le kell darálni
2. A lisztet a vajjal/margarinnal el kell morzsolni
3. A többi összetevőt is hozzáadva a tésztát alaposan ki kell dagasztani
4. Tészta érés: 30 perc
5. A megpihent tésztát nyújtással és pár hajtással négyszögletesre hajtogatni
6. Pihentetés: 5 perc
7. A tésztát tetszőleges magasságúra készre nyújtani (a videón kb. 1-1,5cm), díszítés szempontjából vagy rácsozni, vagy üresen hagyni és később tökmaggal díszíteni, majd felvágni kocka vagy bármilyen tetszőleges formákra, ezután sütőlemezre pakolni és a tetejüket lekenni egy felvert tojással.
8. Kelesztés: 50-70 perc
9. Közvetlen a sütés előtt még egyszer át kell kenni a tetejüket a felvert tojással és ez után lehet tetszőlegesen egész tökmag szemekkel díszíteni, amiket a tésztát nem benyomva érdemes egy picit rányomkodni, hogy ne potyogjanak le a sütés után.
10. Sütés: 250C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet egyből vissza kell állítani 220C°-ra és a videóban szereplő pogácsák méretéhez hasonló méretezés esetén így sütni 12-15 percig. A pogácsák eltérő méretezése más sütési időt igényelhet.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó TBL70 világos tönkölybúzalisztjének a használatát!