teljes kiőrlésű virslis csónakok
Ebben a videóban egy lisztkeverék nélkül elkészíthető, teljes kiőrlésű, szénhidrátcsökkentett receptet hoztam, melyben a finomabb őrleményekről magasabb rosttartalom, és a hozzáadott búzasikér gondoskodnak róla, hogy az isteni virslis csónakok ir és diab diétákba is beilleszthetők legyenek. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
MBL220 teljes kiőrlésű megmentő Király R. búzaliszt: 420g
D-Star búzafehérje/búzasikér: 80g
Friss élesztő: 11g, vagy szárított élesztő: 3g
Só: 11g
Olívaolaj: 12g
Kefir: 150g
Víz: 200ml
Szükséges lehet még kb. 70g szezámmag és fekete szezámmag keveréke a felületük bevonásához.
A feltét összetétele
Paradicsomszósz/pizzaszósz (cukormentes): kb. 160g
Virsli: 7db
Reszelt sajt: kb. 180g
Az elkészítés menete
1. Az első lépés az élesztő feloldása a langyos vízben, majd ezt követően az összes többi tésztaképző alapanyag hozzáadása, melyek legyenek szobahőmérsékletűek (a kefirt vegyük ki a hűtőből pár órával a felhasználás előtt). Készítsünk jól kidolgozott tésztát.
2. Érleljük, pihentessük a tésztát zárt tálban 1 órán át.
3. Osszuk el a tésztát 7×125g-os darabokra, majd gömbölyítsük fel őket.
4. Pihentessük meg a gombócokat letakarva 15 percen át.
5. Formázzunk a végei felé csúcsosodó stanglikat, vizezzük be a felületüket, és forgassuk meg őket a magvakba.
6. Helyezzük őket a slusszukkal (záródásukkal) lefelé 2db sütőlemezre, hosszában vágjuk be a közepüket, nyissuk szét, majd kenjük meg a szósszal, helyezzük el bennük a virslit, és szórjuk le őket reszelt sajttal.
7. Kelesszük őket egészen röviden, mindössze 10-15 percen át, amíg a sütő elő nem melegszik.
8. Közvetlenül a sütés előtt spricceljük le a felületüket vízzel, valamint a sütőpapírt is körülöttük, enyhe gőzképzés céljából. Amíg az első sütőlemezen lévők sülnek, a második lemezzel a hűtőbe helyezhetjük őket.
9. Sütés: 220C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell őket behelyezni, 5 percig így sütni, majd ezt követően a hőmérsékletet 200C°-ra csökkentve sütni őket további kb. 15 percig.
100g teljes kiőrlésű virslis csónak tápérték adatai
Energia: 232kcal / 971kJ
Zsír: 9,9g
amelyből telített zsírsavak: 3,8g
Szénhidrát: 20,7g
amelyből cukrok: 2,7g
Rost: 1,8g
Fehérje: 15,1g
Só: 1,3g