teljes kiőrlésű képviselőfánk
Ebben a videómban egy isteni süteményt hoztam, nem mindennapi formában, hiszen ezek a képviselőfánkok 100%-ban teljes kiőrlésű lisztből készültek, ráadásul mind a tészta, mind a töltelékek hozzáadott cukormentesek. A tölteléket szerettem volna, ha picit eltér a megszokottaktól, ezért a tejszínhab mellett egy isteni kávékrém ízesíti ezeket a sütiket. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
KRBL220 teljes kiőrlésű Király R. búzaliszt: 150g
Vaj/Margarin: 150g
Víz: 150ml
Só: 3g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 2g
Tojás: kb. 4db
A tejszínhab összetétele
Habtejszín: 700g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 16g
Habfixáló: 3 cs.
A kávékrém összetétele
Tojássárga: 4db
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 30g
Tej: 500ml
Étkezési keményítő: 50g
Instant kávé: 9g
A felvert tejszínhabból: 200g
Az elkészítés menete
1. Első lépésben tűzhelyen, vagy főzőlapon melegítsük a tészta hozzávalói közül a vizet, a vajat, a sót, és a cukorhelyettesítőt forrás közeli állapotig. Miután a vaj teljesen feloldódott, csökkentsük a melegítés intenzitását, adjuk hozzá a nedves összetevőkhöz a lisztet, és alapos keverés mellett reszteljük a tésztát kb. 3-5 percen át.
2. Tegyük át a tésztát egy hűs tálba, amelybe hagyjuk 10-15 percet hűlni, hogy a tojások ne csapódjanak ki a forró tésztában, amikor hozzáadjuk.
3. Részletekben adagolva adjuk a felvert tojásokat a tésztához, közben keverjük mindig egyöntetűre, és ellenőrizzük az állagát. Amikor a tészta még alapvetően tartja magát, de már enyhén terül, akkor megkaptuk az optimális állagot. Ehhez kb. 200g tojás szükséges, ami átlagosan 4db-nak felel meg, de a tojás adagolás mértéke függhet a liszt minőségétől is.
4. Habzsákkal, vagy kanállal halmozzuk ki a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, 14-15db-os osztásban, egymástól kellő távolságra, a sütés közbeni háromszoros növekedést kalkulálva.
5. Sütés: 190C°-ra előmelegített, hőlégkeveréses sütési módba állított, gőzzel telített légterű sütőbe kell behelyezni, majd egészen addig sütni, amíg vékony héjat nem kapnak, ez kb. 20 perc. Ezután a hőmérsékletet 150C°-ra kell csökkenteni, és további 10-15 perc alatt készre sütni őket. A képviselőfánkok alulsütés esetén a hűlés szakaszában összeeshetnek.
6. Verjük fel a tejszínhabot, hideg tejszín használatával, a cukorhelyettesítőt, és a habfixálót a verés harmadánál hozzáadva. Helyezzük hűtőszekrénybe.
7. Készítsük el a kávékrém puding alapját. A tojások sárgáit habosítsuk a cukorhelyettesítővel, majd adjunk hozzá a tejből 150ml-t, melegítsük össze, és oldjuk fel benne az instant kávét. A keményítőt a maradék 350ml hideg tejben oldjuk fel, majd öntsük a tűzhelyen lévő egyveleghez. Főzzünk belőle sűrű pudingot, melyet zárva hűtsünk ki teljesen. A hűtést követően a kissé zselés állagú pudinghoz az előzőleg felvert tejszínhabból keverjünk 300g-nyit, majd helyezzük hűtőszekrénybe.
8. A töltelékeket legalább 2-3 órán át hagyjuk a hűtőben ahhoz, hogy a kitöltésnél kellően stabilak legyenek.
9. Vágjuk le a képviselőfánkok kalapját, az aljukat töltsük be habzsák, vagy kanál segítségével a kávékrémmel, majd arra halmozzuk a tejszínhabot, amit követően helyezzük vissza a kalapjukat, és esetleg szórjuk le őket porcukor helyettesítővel.
100g teljes kiőrlésű, kávékrémes képviselőfánk tápértéke:
Energia: 222kcal / 930kJ
Zsír: 17,7g
amelyből telített zsírsavak: 9,6g
Szénhidrát: 12,4g
amelyből cukrok: 3,1g
amelyből poliolok: 2,3g
Rost: 1g
Fehérje: 4g
Só: 0,2g