Teljes kiőrlésű bejgli cukormentesen
A recept írott formája
A tészta összetétele
(A liszt akár sima teljes kiőrlésű búzaliszttel helyettesíthető!)
Friss élesztő: 11g, vagy szárított élesztő: 4g
Dia-Wellness Cukorhelyettesítő: 17g
Só: 5g
Tojássárga: 3db
Vaj/Margarin: 210g
Tej: 220ml
Máktöltelék összetétel
Darált mák: 150g
Dia-Wellness Cukorhelyettesítő: 23g
Tej: 120ml
Mazsola: 80g
Citromlé: ízlés szerint
Citromhéj: 1db citrom reszelt héja
A hosszabb eltarthatóság érdekében a tej vízre cserélhető!
Ha a cukorbetegség stádiuma nem engedi a mazsola fogyasztását, akkor elhagyandó!
Diótöltelék összetétel
Darált dióbél: 180g
Dia-Wellness Cukorhelyettesítő: 26g
Víz: 90ml
Mazsola: 80g
Narancshéj: 2db narancs reszelt héja
Ha a cukorbetegség stádiuma nem engedi a mazsola fogyasztását, akkor elhagyandó!
Gesztenyés töltelék összetétele
Cukrozatlan gesztenyemassza: 350g
(lehet használni főtt, vagy sült gesztenyét reszelve)
Dia-Wellness Cukorhelyettesítő: 27g
Vaj/Margarin: 80g
Rum: 3 ek.
(kevés aromával helyettesíthető)
Mazsola: 50g
Ha a cukorbetegség stádiuma nem engedi a mazsola fogyasztását, akkor elhagyandó!
Töltelékek elkészítése
A dió és a mák töltelékek főzött töltelékek. Először a cukorhelyettesítőt tűzhelyen/főzőlapon a folyadékkal összemelegítjük és amikor a cukor teljesen feloldódott, akkor hozzáadjuk a diót, illetve a mákot. Pár percig alacsony lángon folyamatos keverés mellett főzzük, majd miután leállítottunk a tűzhelyet/főzőlapot, hozzákeverjük az összes többi alapanyagot. A mazsolát igény szerint előre be lehet áztatni rumba, majd átszűrni a felhasználás előtt. A gesztenyés töltelék összetevőit egyszerűen dolgozzuk össze egyneművé, melegítés nem szükséges.
Az elkészítés menete
1. A liszt elmorzsolása a zsiradékkal
2. A többi tészta képző alapanyagot is hozzá adva a tészta dagasztása, majd a tészta három egyenlő részre osztása (3 × 350g), buci formára alakítása, folpackba csomagolásuk
3. Hideg pihentetés (hűtőszekrény): 1,5 - 3 óra
4. Töltelékek elkészítése a fent leírt módokon
5. Bejglik elészítése, formai kialakítás a videóban bemutatott módon
6. Alapos átkenés tojássárgájával
7. Hideg pihentetés: kb. 30-60 perc, amíg a tojássárgája teljesen rá nem szárad
8. Alapos átkenés tojásfehérjével
9. Hideg pihentetés: kb. 30-60 perc, amíg a tojásfehérje teljesen rá nem szárad
10. Sütés: 175C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni és 38-45 percig sütni. 11. Felszeletesés előtt érdemes teljesen kihűteni
TIPP! Ha előfordul, hogy kireped a bejgli oldala, nem szabad pánikba esni, a repedéseket még forrón összenyomva, a hűlés folyamán szinte teljesen összeforrnak.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű köves Király R. búzalisztjének a használatát!