Teljes kiőrlésű bejgli cukormentesen

Régóta készülök egy olyan sütemény receptet bemutatni, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak, így most karácsonyra egy szuper cukormentes bejgli receptet készítettem, amelyhez szuper magyar termékeket is felhasználtam. A bejglik 100% teljes kiőrlésű lisztből készülnek. A kinézet igazán a hagyományos bejgliére hajaz, valamint ízvilágban is fantasztikus, nem érződik semmiféle mellékíz. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását mindenkinek, de persze a cukorbetegek és az édesszájú fogyni vágyók előnyben!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

(A liszt akár sima teljes kiőrlésű búzaliszttel helyettesíthető!)

  • Friss élesztő: 11g, vagy szárított élesztő: 4g

  • Dia-Wellness Cukorhelyettesítő: 17g

  • Só: 5g

  • Tojássárga: 3db

  • Vaj/Margarin: 210g

  • Tej: 220ml

Máktöltelék összetétel

  • Darált mák: 150g

  • Dia-Wellness Cukorhelyettesítő: 23g

  • Tej: 120ml

  • Mazsola: 80g

  • Citromlé: ízlés szerint

  • Citromhéj: 1db citrom reszelt héja


A hosszabb eltarthatóság érdekében a tej vízre cserélhető!

Ha a cukorbetegség stádiuma nem engedi a mazsola fogyasztását, akkor elhagyandó!


Diótöltelék összetétel

  • Darált dióbél: 180g

  • Dia-Wellness Cukorhelyettesítő: 26g

  • Víz: 90ml

  • Mazsola: 80g

  • Narancshéj: 2db narancs reszelt héja


Ha a cukorbetegség stádiuma nem engedi a mazsola fogyasztását, akkor elhagyandó!


Gesztenyés töltelék összetétele

  • Cukrozatlan gesztenyemassza: 350g

(lehet használni főtt, vagy sült gesztenyét reszelve)

  • Dia-Wellness Cukorhelyettesítő: 27g

  • Vaj/Margarin: 80g

  • Rum: 3 ek.

(kevés aromával helyettesíthető)

  • Mazsola: 50g


Ha a cukorbetegség stádiuma nem engedi a mazsola fogyasztását, akkor elhagyandó!


Töltelékek elkészítése

A dió és a mák töltelékek főzött töltelékek. Először a cukorhelyettesítőt tűzhelyen/főzőlapon a folyadékkal összemelegítjük és amikor a cukor teljesen feloldódott, akkor hozzáadjuk a diót, illetve a mákot. Pár percig alacsony lángon folyamatos keverés mellett főzzük, majd miután leállítottunk a tűzhelyet/főzőlapot, hozzákeverjük az összes többi alapanyagot. A mazsolát igény szerint előre be lehet áztatni rumba, majd átszűrni a felhasználás előtt. A gesztenyés töltelék összetevőit egyszerűen dolgozzuk össze egyneművé, melegítés nem szükséges.


Az elkészítés menete

1. A liszt elmorzsolása a zsiradékkal

2. A többi tészta képző alapanyagot is hozzá adva a tészta dagasztása, majd a tészta három egyenlő részre osztása (3 × 350g), buci formára alakítása, folpackba csomagolásuk

3. Hideg pihentetés (hűtőszekrény): 1,5 - 3 óra

4. Töltelékek elkészítése a fent leírt módokon

5. Bejglik elészítése, formai kialakítás a videóban bemutatott módon

6. Alapos átkenés tojássárgájával

7. Hideg pihentetés: kb. 30-60 perc, amíg a tojássárgája teljesen rá nem szárad

8. Alapos átkenés tojásfehérjével

9. Hideg pihentetés: kb. 30-60 perc, amíg a tojásfehérje teljesen rá nem szárad

10. Sütés: 175C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni és 38-45 percig sütni. 11. Felszeletesés előtt érdemes teljesen kihűteni


TIPP! Ha előfordul, hogy kireped a bejgli oldala, nem szabad pánikba esni, a repedéseket még forrón összenyomva, a hűlés folyamán szinte teljesen összeforrnak.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű köves Király R. búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.