tepsis fánk ch-csökkentve

Ebben a videóban a tavaly bemutatott, nagy sikernek örvendett sütőben sült fánk receptem szénhidrátcsökkentett, hozzáadott cukormentes verzióját hoztam el nektek, melyet a dietetikus ajánlása alapján én is szeretettel tudok ajánlani az életmódváltók, és a tudatosan táplálkozók mellett az ir és a diab diétát követő érdeklődők számára. Az eredmény egy nagyon puha, igazán foszlós, kellemesen édes vaníliás tészta, melyet a töltelékek tovább fokoznak.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele


A túrós töltelék összetétele


Szükséges lehet még kb. 100g cukormentes lekvár a dekoráláshoz, valamint 1db tojás a kenéshez.


Az elkészítés menete

1. Első lépésben langyosítsuk meg a tejet, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a vanília ízű cukorhelyettesítőt, majd keverjük el alaposan őket.

2. A tészta további szobahőmérsékletű alkotóelemeinek a hozzáadását követően dagasszunk tésztát belőlük.

3. Érleljük, pihentessük a tésztát fedett tálban egy órán át.

4. Osszuk el a tésztát 9×110g-os darabokra, majd gömbölyítsük fel őket. Ezt követően helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 1,5-2cm távolságokba, 3x3-mas sorokba. Helyezzünk köréjük egy sütőkeretet, melynek méretei optimális elrakás esetén 27×27cm. A gombócok oldalait kenjük le olvasztott, ámde nem forró vajjal, vagy margarinnal. A keretet fedjük le felülről fóliával.

5. Kelesszük meg őket kb. 50-65 perc alatt, valamint eközben keverjük ki a túrós tölteléket.

6. Miután a gombócok kellően megkeltek, mártsuk egy kb. 4,5cm átmérőjű pohár alját lisztbe, és készítsünk a tészták közepére mély benyomásokat vele. Az így kialakított üregekbe osszuk el a túrós tölteléket, majd a tészta felületét kenjük át felvert tojással.

7. Sütés: 200C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe helyezzük be, majd a hőfokot azonnal 180C°-ra csökkentve süssük őket készre, kb. 25 perc alatt.

8. Amennyiben a diétánk engedi, a kihűlés után dekoráljuk őket hozzáadott cukormentes lekvárral.


100g szénhidrátcsökkentett tepsis fánk tápérték adatai

  • Energia: 203kcal / 850kJ

  • Zsír: 7,7g

amelyből telített zsírsavak: 4,2g

  • Szénhidrát: 21,1g

amelyből cukrok: 2,7g

amelyből poliolok: 5,3g

  • Rost: 3,5g

  • Fehérje: 14,4g

  • Só: 0,7g


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!