tepsis fánk ch-csökkentve
Ebben a videóban a tavaly bemutatott, nagy sikernek örvendett sütőben sült fánk receptem szénhidrátcsökkentett, hozzáadott cukormentes verzióját hoztam el nektek, melyet a dietetikus ajánlása alapján én is szeretettel tudok ajánlani az életmódváltók, és a tudatosan táplálkozók mellett az ir és a diab diétát követő érdeklődők számára. Az eredmény egy nagyon puha, igazán foszlós, kellemesen édes vaníliás tészta, melyet a töltelékek tovább fokoznak.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
D-Star szénhidrátcsökkentett fánk lisztkeverék: 500g
Friss élesztő: 25g, vagy szárított élesztő: 7g
Só: 5g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 20g
D-Star vanília ízű cukorhelyettesítő: 10g
Tojássárga: 3db
Habtejszín (30%): 180g
Tej: 235ml
A túrós töltelék összetétele
Rögös tehéntúró: 250g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 13g
D-Star vanília ízű cukorhelyettesítő: 10g
Tojássárga: 1db
Tejföl: 40g
Szükséges lehet még kb. 100g cukormentes lekvár a dekoráláshoz, valamint 1db tojás a kenéshez.
Az elkészítés menete
1. Első lépésben langyosítsuk meg a tejet, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a vanília ízű cukorhelyettesítőt, majd keverjük el alaposan őket.
2. A tészta további szobahőmérsékletű alkotóelemeinek a hozzáadását követően dagasszunk tésztát belőlük.
3. Érleljük, pihentessük a tésztát fedett tálban egy órán át.
4. Osszuk el a tésztát 9×110g-os darabokra, majd gömbölyítsük fel őket. Ezt követően helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 1,5-2cm távolságokba, 3x3-mas sorokba. Helyezzünk köréjük egy sütőkeretet, melynek méretei optimális elrakás esetén 27×27cm. A gombócok oldalait kenjük le olvasztott, ámde nem forró vajjal, vagy margarinnal. A keretet fedjük le felülről fóliával.
5. Kelesszük meg őket kb. 50-65 perc alatt, valamint eközben keverjük ki a túrós tölteléket.
6. Miután a gombócok kellően megkeltek, mártsuk egy kb. 4,5cm átmérőjű pohár alját lisztbe, és készítsünk a tészták közepére mély benyomásokat vele. Az így kialakított üregekbe osszuk el a túrós tölteléket, majd a tészta felületét kenjük át felvert tojással.
7. Sütés: 200C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe helyezzük be, majd a hőfokot azonnal 180C°-ra csökkentve süssük őket készre, kb. 25 perc alatt.
8. Amennyiben a diétánk engedi, a kihűlés után dekoráljuk őket hozzáadott cukormentes lekvárral.
100g szénhidrátcsökkentett tepsis fánk tápérték adatai
Energia: 203kcal / 850kJ
Zsír: 7,7g
amelyből telített zsírsavak: 4,2g
Szénhidrát: 21,1g
amelyből cukrok: 2,7g
amelyből poliolok: 5,3g
Rost: 3,5g
Fehérje: 14,4g
Só: 0,7g