Tepertős szilvás papucs

Egy isteni finom recepttel készültem nektek, ahol a sós és az édes ízek kombinációja egy igazán különleges eredményt biztosít, ami nagyon kelendő, biztos mindenkinél hamar el fog fogyni. Az omlós tepertős tészta akár magában pogácsaként is megállná a helyét, de amikor szilvalekvárral töltjük és egy egyszerű, na de látványos formai kialakítást adunk neki, az egy csodás, ínycsiklandozó péksüteményt eredményez. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 480g (alternatíva: BL55 Finomliszt)

  • Friss élesztő: 22g, vagy szárított: 6,16g

  • Só: 15g

  • Sótlan darált tepertő: 150g

  • Zsír: 45g

  • Tojás: 1db

  • Bors: 1-1,5 tk.

  • Fehérbor: 100ml

  • Tejföl: 140g


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt használatát:

https://csaladellato.hu/termekek/gabor-a-hazi-pek-finom-pekaru-liszt


A fehérbor teljes alkoholtartalma a sütés folyamán távozik, viszont ha valaki ettől függetlenül az elhagyásával szeretné elkészíteni a receptet, akkor javaslom a bor mennyiségét tejjel pótolni.


Szükséges még 1db tojás a kenéshez, valamint kb. 450g szilvalekvárra a töltéshez.

Optimális házi szilvalekvárt használni, vagy boltiból fogósabb, sütésálló lekvárt választani.


Az elkészítés menete

1. A darált tepertő és a zsír liszttel történő elmorzsolása

2. Tészta dagasztása a további alapanyagok hozzáadásával

3. Tésztaérés: 30 perc

4. A tészta átgyúrása, a nyújtáshoz való előformázása

5. Pihentetés: 10 perc

6. A tészta nyújtása, felvágása, töltése, majd a formai kialakítás és sütőlemezre helyezés a videón bemutatott módon.

7. Kelesztés: 30-45 perc

8. Közvetlenül a sütés előtt a felületük felvert tojással való átkenése

9. Sütés: 230C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőfok azonnali 210C°-ra való csökkentése után a receptben bemutatott méretben 13-15 percig sütni.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.