Teljes kiőrlésű kenyér

Szeretettel mutatom be az első olyan kenyér receptem, amelynél se előtésztát, se kovászt, se TangZhong eljárást nem alkalmaztam, ezáltal egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető kenyér receptet hoztam. A villámgyorsan alkalmazható Yudane eljárásnak köszönhetően a folyadék felvételt emeltem, ami biztosítja a kenyér szuper minőségét.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A recept 70%-os arányban tartalmaz teljes kiőrlésű búzalisztet, de ha valakinek a diétája úgy kívánja, akkor természetesen ezt az arányt szabadon lehet növelni, de persze olyankor a tészta picit több folyadékot fog igényelni.

A receptet szeretettel ajánlom cukorbetegeknek az előzőleg leírt módosítási lehetőséget figyelembe véve.

A Yudane összetétele

  • Teljes kiőrlésű búzaliszt: 40g

  • Víz: 100ml

A tészta összetétele

  • Yudane: teljes mennyiség

  • BL80 Fehér kenyérliszt: 160g

(Finomliszttel pótolható)

  • Teljes kiőrlésű búzaliszt: 380g

  • Búzasikér: 20g

(hiánya esetén BL80, vagy BL55 liszttel pótolható)

  • Friss élesztő: 15g, vagy szárított: 4g

  • Só: 16g

  • Vaj/Margarin: 15g

  • Víz: 335ml

Az elkészítés menete

1. Yudane készítése: a liszt forrázása forrásban lévő vízzel, majd elkeverése

2. Hűtés: 10 perc

3. Tészta dagasztása a többi tésztaképző alapanyag hozzáadásával

4. Tésztaérés: 45 perc

5. Tészta gömbölyítése

6. Pihentetés: 5 perc

7. Tészta hosszformázása, majd szakajtóba helyezése, hiányában sütőpapíron való kelesztés

8. Kelesztés: 25-40 perc

9. Sütésre való előkészítés: szakajtóból való kiforgatás, bemetszések ejtése, a felület bő spriccelése vízzel

10 Sütés: A kenyeret arra alkalmas sütőtálba (vagy gőzzel telített légterű), 230C°-ra előmelegített, légkeveréses sütőbe kell behelyezni, majd 45-50 percig sütni. A sütési hőfokot az első 30 perc után 200C°-ra kell csökkenteni, valamint a sütőtál fedelét (vagy az egyéb gőzképző eszközt) el kell távolítani. A kenyeret 15C°-kal melegebb sütőben alsó-felső sütési módban is ki lehet sütni.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!



A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen búzalisztjének, valamint az MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű köves Király R. búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.