Teljes kiőrlésű kenyér
A recept írott formája
A recept 70%-os arányban tartalmaz teljes kiőrlésű búzalisztet, de ha valakinek a diétája úgy kívánja, akkor természetesen ezt az arányt szabadon lehet növelni, de persze olyankor a tészta picit több folyadékot fog igényelni.
A receptet szeretettel ajánlom cukorbetegeknek az előzőleg leírt módosítási lehetőséget figyelembe véve.
A Yudane összetétele
Teljes kiőrlésű búzaliszt: 40g
Víz: 100ml
A tészta összetétele
Yudane: teljes mennyiség
BL80 Fehér kenyérliszt: 160g
(Finomliszttel pótolható)
Teljes kiőrlésű búzaliszt: 380g
Búzasikér: 20g
(hiánya esetén BL80, vagy BL55 liszttel pótolható)
Friss élesztő: 15g, vagy szárított: 4g
Só: 16g
Vaj/Margarin: 15g
Víz: 335ml
Az elkészítés menete
1. Yudane készítése: a liszt forrázása forrásban lévő vízzel, majd elkeverése
2. Hűtés: 10 perc
3. Tészta dagasztása a többi tésztaképző alapanyag hozzáadásával
4. Tésztaérés: 45 perc
5. Tészta gömbölyítése
6. Pihentetés: 5 perc
7. Tészta hosszformázása, majd szakajtóba helyezése, hiányában sütőpapíron való kelesztés
8. Kelesztés: 25-40 perc
9. Sütésre való előkészítés: szakajtóból való kiforgatás, bemetszések ejtése, a felület bő spriccelése vízzel
10 Sütés: A kenyeret arra alkalmas sütőtálba (vagy gőzzel telített légterű), 230C°-ra előmelegített, légkeveréses sütőbe kell behelyezni, majd 45-50 percig sütni. A sütési hőfokot az első 30 perc után 200C°-ra kell csökkenteni, valamint a sütőtál fedelét (vagy az egyéb gőzképző eszközt) el kell távolítani. A kenyeret 15C°-kal melegebb sütőben alsó-felső sütési módban is ki lehet sütni.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen búzalisztjének, valamint az MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű köves Király R. búzalisztjének a használatát!