Teljes kiőrlésű kenyér

Szeretettel mutatom be az első olyan kenyér receptemet, amelynél nem használok sem előtésztát, sem kovászt, sem TangZhong eljárást – kizárólag a villámgyorsan alkalmazható Yudane technikát. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a kenyér tésztája több folyadékot vegyen fel, így még puhább és hosszabban friss marad. A recept egyszerű és gyors, így ideális választás akár hétköznap is. Szeretettel ajánlom mindenkinek a kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A recept 70%-os arányban tartalmaz teljes kiőrlésű búzalisztet, de ha valakinek a diétája úgy kívánja, akkor természetesen ezt az arányt szabadon lehet növelni, de persze olyankor a tészta picit több folyadékot fog igényelni.

A receptet szeretettel ajánlom cukorbetegeknek az előzőleg leírt módosítási lehetőséget figyelembe véve.

A Yudane összetétele

  • Teljes kiőrlésű búzaliszt: 40g

  • Víz: 100ml

A tészta összetétele

  • Yudane: teljes mennyiség

  • BL80 Fehér kenyérliszt: 160g

(Finomliszttel pótolható)

  • Teljes kiőrlésű búzaliszt: 380g

  • Búzasikér: 20g

(hiánya esetén BL80, vagy BL55 liszttel pótolható)

  • Friss élesztő: 15g, vagy szárított: 4g

  • Só: 16g

  • Vaj/Margarin: 15g

  • Víz: 335ml

Az elkészítés menete

1. Yudane készítése: a liszt forrázása forrásban lévő vízzel, majd elkeverése

2. Hűtés: 10 perc

3. Tészta dagasztása a többi tésztaképző alapanyag hozzáadásával

4. Tésztaérés: 45 perc

5. Tészta gömbölyítése

6. Pihentetés: 5 perc

7. Tészta hosszformázása, majd szakajtóba helyezése, hiányában sütőpapíron való kelesztés

8. Kelesztés: 25-40 perc

9. Sütésre való előkészítés: szakajtóból való kiforgatás, bemetszések ejtése, a felület bő spriccelése vízzel

10 Sütés: A kenyeret arra alkalmas sütőtálba (vagy gőzzel telített légterű), 230C°-ra előmelegített, légkeveréses sütőbe kell behelyezni, majd 45-50 percig sütni. A sütési hőfokot az első 30 perc után 200C°-ra kell csökkenteni, valamint a sütőtál fedelét (vagy az egyéb gőzképző eszközt) el kell távolítani. A kenyeret 15C°-kal melegebb sütőben alsó-felső sütési módban is ki lehet sütni.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!



A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen búzalisztjének, valamint az MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű köves Király R. búzalisztjének a használatát!