Teljes kiőrlésű csillag zsemlék

Már nagyon sokan kértétek tőlem, hogy legyen a csatornán egy teljes kiőrlésű zsemle recept, ezért természetesen nem maradhat el és ebben a videóban szeretettel mutatom be. A minőségi összetétel mellett egy különleges csillag formát választottam a zsemléknek, bár a megnevezésben nehéz a döntés, mert virágra is hasonlít. A zsemléket ajánlom cukorbetegséggel küzdők fogyasztására is, szükség szerint a teljes kiőrlésű liszt arányát 80%-ról akár 100%-ig növelve, persze a folyadék kismértékű emelése mellett.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Az előtészta összetétele

A TangZhong összetétele

A főtészta összetétele


Az MBL220-as jelzésű lisztre lehet alternatíva egyéb teljes kiőrlésű búzaliszt, Az MBL120-as jelzésű lisztre pedig BL112 félfehér kenyérliszt. Természetesen a más lisztek használata a megadottól eltérő folyadék igényt vonhat maga után.


Szükséges még egész mák és szezámmag a díszítéshez!


Az elkészítés menete

1. Előtészta dagasztása

2. Előtészta érése: 9-12 óra

3. TangZhong készítése, majd szobahőmérsékletűre hűtése

4. Tészta dagasztása a további alapanyagok felhasználásával

5. Tésztaérés: 50 perc

6. A tészta osztása 10×75g-os és 10×40g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése, valamint a további formai kialakítás a videón bemutatott módon

7. Kelesztés: 50-70 perc

8. Vízzel való átspriccelés közvetlenül a sütés előtt

9. 250C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni és az adott hőfokon sütni 3 percig, ami után a hőmérséklet 210C°-ra kell csökkenteni és további 10 percig sütni. Az első 13 perc elteltét követően a gőzképzést meg kell szűntetni és száraz sütőtérben kell készre sütni további 7-9 perc alatt. A teljes sütési idő így 20 és 22 perc közé tehető. A sütés után ajánlott a zsemlék felületét vízzel átspriccelni.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű Király R. búzalisztjének és az MBL120 Megmentő Király R. búzalisztjének  a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.