tangzhong rozs zsemlék extra laza bélzettel

Ebben a videóban egy igazán különleges rozs zsemle receptet hoztam, melyben mind a TangZhong eljárás, mind a búzasikér és a lágy tészta alkalmazásával egy extra laza, puha bélzetre törekedtem, ami lássuk be, hogy 70%- os rozsliszt tartalom esetén igazán szuper szempont. Az ízvilág megszokottan isteni finom, ezért is szeretettel ajánlom ennek az egyszerű receptnek az elkészítését!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A TangZhong összetétele

  • RL90 Világos rozsliszt: 60g

  • Víz: 420ml

A tészta összetétele

  • TangZhong: teljes mennyiség

  • RL90 Világos rozsliszt: 435g

  • BL55 Finomliszt: 190g

  • Búzasikér: 23g

(hiánya esetén a mennyisége finomliszttel pótlandó!)

  • Friss élesztő: 18g, vagy szárított: 5g

  • Só: 17g

  • Méz: 15g

  • Olívaolaj, vagy egyéb étolaj: 15g

  • Bors: kevés, ízlés szerint

  • Köménymag (egész): 10g

  • Víz: 170ml

Az elkészítés menete

1. TangZhong készítése, majd szobahőmérsékletre hűtése

2. Tészta dagasztása az összes tésztaképző alapanyag felhasználásával

3. Tésztaérés: 30 perc

4. Tészta osztása 9 × 155-160g-os darabokra, majd az elosztott tészta darabok gömbölyítése, felső felületük rozslisztbe forgatása, sütőlemezre helyezésük, esetleges lelapításuk

5. Kelesztés: 25-35 perc

6. Sütés: 250C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 225C°-ra csökkentve 15 percig sütni a gőzös légtérben. 15 perc után a hőmérsékletet tovább kell csökkenteni 200C°-ra, a gőzképzést meg kell szüntetni és a zsemléket további 10-13 perc alatt készre sütni. A teljes sütési idő így kb. 25-28 perc közé esik.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó RL 90 kadosa világos rozslisztjének, valamint a BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.