szüreti diós borkenyér

Családom szerint az egyik legfinomabb kenyér receptem. Az elkészítése picit időigényes, de nem túl nehéz, kezdő kenyérkészítőknek is ajánlom. Kovászra itt nem lesz szükség, a kenyér minőségéért az előtészta felel. A dagasztásnál felhasznált bor mennyisége pont abban az arányban van felhasználva, hogy elősegítse a kenyér érését, nem kifejezett bor ízt, de egy kellemes aromát biztosítson a kenyérnek, tehát egyszerűen tökéletes. Az alkohol teljes mennyisége távozik a sütés folyamán, tehát bárki nyugodta fogyaszthatja.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Az előtészta összetétele

  • RL90 Világos Rozsliszt: 60g

  • BL55 Finomliszt: 45g

  • BL80 Fehér Kenyérliszt: 45g

  • Friss élesztő: 1g, vagy szárított élesztő: 0,3g

  • Cukor: 1 csipet

  • Víz: 130ml

A főtészta összetétele

  • Az elkészített, érett előtészta: teljes mennyiség

  • BL55 Finomliszt: 200g

  • BL80 Fehér Kenyérliszt: 200g

  • Friss élesztő: 6g, vagy szárított élesztő: 2g

  • Só: 12g

  • Cukor: 10g

  • Sertés Zsír: 12g

  • Dió: 70g

  • Száraz Vörösbor: 130ml

  • Víz: 100ml

Az elkészítés menete

1. Az előtészta kikeverése

2. Előtészta érlelése: 11-12 óra

3. Főtészta dagasztása a zsír kihagyásával

4. Tésztaérés: 20 perc

5. Zsír hozzádagasztása

6. Tésztaérés: 20 perc

7. Hajtogatás

8. Tésztaérés: 40 perc

9. Tészta gömbölyítés

10. Pihentetés: 10 perc

11. Hosszformázás

12. Kelesztés: 30-45 perc

13. Sütésre való előkészítés, felületkezelés

14. Sütés, sütésre alkalmas tálban: A sütőtál alját 250C°-ra előmelegített sütőben fel kell forrósítani, majd kivenni és az előkészített kenyeret sütőpapírostul átemelni bele, rátenni a fedelét, majd berakni a 250C°-os sütőbe. A hőmérsékletet a berakást követően egyből 230C°-ra kell csökkenteni, majd így sütni 20 percig. A 20 perc elteltével a tál fedelét le kell venni, majd a hőmérsékletet 210C°-ra tovább csökkenteni és így sütni még 15-20 percig

Sütés szabadon, lemezen: 250C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet egyből csökkenteni 230C°-ra és így sütni egészen 20 percig. A 20 perc után el kell távolítani a gőzképző eszközt, a hőmérsékletet 210C°-ra tovább csökkenteni, a sütőt alsó-felső sütő funkcióból csak alsóba átváltani és így sütni még 15-20 percig.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó RL90 kadosa világos rozslisztjének, BL65 kecskeméti kende búzalisztjének, valamint a BL80 kecskeméti kerecsen búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.