szüreti diós borkenyér
A recept írott formája
Az előtészta összetétele
RL90 Világos Rozsliszt: 60g
BL55 Finomliszt: 45g
BL80 Fehér Kenyérliszt: 45g
Friss élesztő: 1g, vagy szárított élesztő: 0,3g
Cukor: 1 csipet
Víz: 130ml
A főtészta összetétele
Az elkészített, érett előtészta: teljes mennyiség
BL55 Finomliszt: 200g
BL80 Fehér Kenyérliszt: 200g
Friss élesztő: 6g, vagy szárított élesztő: 2g
Só: 12g
Cukor: 10g
Sertés Zsír: 12g
Dió: 70g
Száraz Vörösbor: 130ml
Víz: 100ml
Az elkészítés menete
1. Az előtészta kikeverése
2. Előtészta érlelése: 11-12 óra
3. Főtészta dagasztása a zsír kihagyásával
4. Tésztaérés: 20 perc
5. Zsír hozzádagasztása
6. Tésztaérés: 20 perc
7. Hajtogatás
8. Tésztaérés: 40 perc
9. Tészta gömbölyítés
10. Pihentetés: 10 perc
11. Hosszformázás
12. Kelesztés: 30-45 perc
13. Sütésre való előkészítés, felületkezelés
14. Sütés, sütésre alkalmas tálban: A sütőtál alját 250C°-ra előmelegített sütőben fel kell forrósítani, majd kivenni és az előkészített kenyeret sütőpapírostul átemelni bele, rátenni a fedelét, majd berakni a 250C°-os sütőbe. A hőmérsékletet a berakást követően egyből 230C°-ra kell csökkenteni, majd így sütni 20 percig. A 20 perc elteltével a tál fedelét le kell venni, majd a hőmérsékletet 210C°-ra tovább csökkenteni és így sütni még 15-20 percig
Sütés szabadon, lemezen: 250C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet egyből csökkenteni 230C°-ra és így sütni egészen 20 percig. A 20 perc után el kell távolítani a gőzképző eszközt, a hőmérsékletet 210C°-ra tovább csökkenteni, a sütőt alsó-felső sütő funkcióból csak alsóba átváltani és így sütni még 15-20 percig.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó RL90 kadosa világos rozslisztjének, BL65 kecskeméti kende búzalisztjének, valamint a BL80 kecskeméti kerecsen búzalisztjének a használatát!