Szilveszteri malackák

Egy igazi szilveszteri receptet hoztam ebben a videóban, hiszen nagyon aranyos malac formák készítését mutatom be, amelyeknek egy szuper pogácsa tészta szolgál alapul. Az ízvilágban egy isteni finom, omlós, de puha péksüteményt kapunk, enyhe szalonnás beütéssel. Úgy gondolom, hogy nem csak kellően passzol a szilveszteri ételek mellé, de javában emeli az ünnepi asztal fényét. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig a videó alatti leírásban, vagy itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 400g (alternatíva: BL55 Finomliszt)

  • Friss élesztő: 20g, vagy szárított élesztő: 5,6g

  • Só: 12g

  • Cukor: 8g

  • Vaj/Margarin: 70g

  • Szalonnás sült zsír: 70g

  • Tojás: 1db

  • Tejföl: 100g

  • Tej: 45ml


A szalonnás sült zsír kb. 50g kenyérszalonna, vagy csemegeszalonna 50g zsírban való kisütésével készül. A kész zsírt 70g mennyiségben adjuk a tésztához, természetesen szobahőmérsékletre hűtve. Az összes többi alapanyag is szobahőmérsékletűen használandó fel!


Szükséges még 1db tojás a kenéshez, illetve egész szegfűszeg a szemeiknek.


Az elkészítés menete

1. A szobahőmérsékletű zsiradékok a liszttel történő elmorzsolása, eldolgozása

2. Tészta készítése a további szobahőmérsékletű alapanyagok hozzáadásával

3. Tésztaérés: 40 perc

4. A tészta osztása 6×100g-os darabokra, majd mind az elosztott tésztadarabok, mind a maradék tésztadarab gömbölyítése

5. A maradék tészta 2mm vastagságúra nyújtása, majd szaggatása kb. 3-3,5cm átmérőjű szaggatóval (14db)

6. A fennmaradt tészta felgömbölyítése és a többi tésztadarab közé helyezése. Amennyiben a gömbölyítés során szakadozik a tészta, tegyük félre és gömbölyítsük fel az után, miután az első 6db malac elkészült

7. Formai kialakítás a videón bemutatott módon, majd papírozott sütőlemezre helyezésük, egymástól kellő távolságokra

8. Kelesztés: 35-50 perc

9. Az orrok, a fülek és a farkak végső rögzítése, majd a malacok teljes felületének tojással való óvatos átkenése, amit a szegfűszegek beszúrása követ, szemek gyanánt

10. Sütés: 230C°-ra előmelegített, száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell őket behelyezni, majd azt követően a hőmérsékletet azonnal 200C°-ra csökkentve kb. 15-18 percig sütni.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.