szilvás lepény
A recept írott formája
A tészta összetétele
Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 400g (Alternatíva: BL55 Finomliszt)
Friss élesztő: 23g, vagy szárított: 6,44g
Só: 4g
Cukor: 75g
Vaníliarúd: 1db (Alternatíva: 1 cs. vaníliáscukor, a cukorból 8g-ot elvéve)
Tojás: 1db
Vaj/Margarin: 140g
Citromhéj: Fél nagyobb citrom reszelt héja
Tej: 155ml
A vajas édesmorzsa összetétele
Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 150g
Cukor: 75g
Vaníliás cukor: 8g (1 cs.)
Só: 1 csipet
Vaj/Margarin: 85g
Szükséges még kb. 1,5kg szilva, amellett kevés cukor és fahéj a megszórásukhoz!
Az elkészítés menete
1. A vajas édesmorzsa elkészítése, majd tömbbé gyúrása és folpackba csomagolva a hűtőbe helyezése
2. A tésztaképző liszt és vaj elmorzsolása
3. Tészta dagasztása a további alapanyagok hozzáadásával
4. Tésztaérés: 45 perc
5. A szilvák megmosása, kimagozása, bevagdalása a videón bemutatott módon
6. A tészta kinyújtása, papírozott, vagy zsiradékkal kezelt sütőtepsire emelése, a szilvák felhelyezése, kevés cukorral és ízlés szerint fahéjjal, valamint az elsőleg készített vajas édesmorzsával való megszórásuk
7. Kelesztés: 20-25 perc
8. Sütés: 180C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított száraz légterű sütőbe kell behelyezni, majd kb 45 percig sütni. A sütési időt befolyásolhatja a tésztára helyezett gyümölcs mennyisége, illetve a maga a sütő is, ezért plusz-mínusz 5 perccel lehet kalkulálni a sütés végén.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt a használatát!