szilvás lepény

Ebben a videóban egy isteni finom bajor szilvás pitének, a Zwetschgendatschi-nak a receptjét szeretném bemutatni. A tésztája egy ízletes, egyszerű kelt omlós, melyet az isteni szilva és a házilag készített édes vajas morzsa díszít és ízesít. A recept egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Szeretettel ajánlom a kipróbálást az eredeti formában, vagy szezonon kívül akár más gyümölcsökkel is.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 400g (Alternatíva: BL55 Finomliszt)

  • Friss élesztő: 23g, vagy szárított: 6,44g

  • Só: 4g

  • Cukor: 75g

  • Vaníliarúd: 1db (Alternatíva: 1 cs. vaníliáscukor, a cukorból 8g-ot elvéve)

  • Tojás: 1db

  • Vaj/Margarin: 140g

  • Citromhéj: Fél nagyobb citrom reszelt héja

  • Tej: 155ml

A vajas édesmorzsa összetétele


Szükséges még kb. 1,5kg szilva, amellett kevés cukor és fahéj a megszórásukhoz!


Az elkészítés menete

1. A vajas édesmorzsa elkészítése, majd tömbbé gyúrása és folpackba csomagolva a hűtőbe helyezése

2. A tésztaképző liszt és vaj elmorzsolása

3. Tészta dagasztása a további alapanyagok hozzáadásával

4. Tésztaérés: 45 perc

5. A szilvák megmosása, kimagozása, bevagdalása a videón bemutatott módon

6. A tészta kinyújtása, papírozott, vagy zsiradékkal kezelt sütőtepsire emelése, a szilvák felhelyezése, kevés cukorral és ízlés szerint fahéjjal, valamint az elsőleg készített vajas édesmorzsával való megszórásuk

7. Kelesztés: 20-25 perc

8. Sütés: 180C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított száraz légterű sütőbe kell behelyezni, majd kb 45 percig sütni. A sütési időt befolyásolhatja a tésztára helyezett gyümölcs mennyisége, illetve a maga a sütő is, ezért plusz-mínusz 5 perccel lehet kalkulálni a sütés végén.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!

A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.