Szendvicskenyér ch-csökkentve
Ebben a videómban egy pihe puha szendvicskenyér - más néven zsúrkenyér - receptet hoztam nektek, ami napokig kellemesen fogyasztható, ráadásul szénhidrátcsökkentett, így diétába is jobban beleillik, mint egy hagyományos változat. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
Az előtészta összetétele
D-Star szénhidrátcsökkentett fehér kenyér lisztkeverék: 100g
Friss élesztő: 13g, vagy szárított élesztő: 3,6g
Vaj/Margarin: 18g
Napraforgóolaj: 22g
Tej: 75ml
A tészta összetétele
Érett előtészta: teljes mennyiség
D-Star szénhidrátcsökkentett fehér kenyér lisztkeverék: 400g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 6g
Víz: 295ml
Szükséges lehet még kevés szezámmag a szóráshoz.
Az elkészítés menete
1. Az első lépés az előtészta bekeverése a szobahőmérsékletű alapanyagokból. Az előtészta egy lágy állagú, magas zsiradéktartalmú tészta.
2. Az elkészített előtésztát fedett tálban érleljük, pihentetjük 60 percen át.
3. Az érett tésztához hozzáadjuk a további szobahőmérsékletű tészta képző alapanyagokat és kb. 10-12 perces dagasztómunkával kidolgozzuk a kenyér tésztáját.
4. Fedett tálban érleljük, pihentetjük 30 percen át.
5. A tésztát felgömbölyítjük, majd lefedve pihentetjük további 15 percig a hosszformázás előtt.
6. A következő lépésben a megpihent tésztát kilapítjuk, és egyenletes vastagságban formázzuk a 30x11x7cm méretű kenyér sütőforma hosszára, majd a slusszával (tészta záródás) lefelé fordítva helyezzük el benne.
7. Kelesszük meg kb. 35-50 perc alatt.
8. Közvetlenül a sütés előtt spricceljük le a felületét vízzel, majd igény szerint szórjuk meg szezámmaggal.
9. Sütés: 200C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított gőzös sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 180C°-ra csökkentve sütni kb. 45 percig. A sütés utolsó 5-10 percében a formából kiforgatva, a forma nélkül lehet rácson készre sütni.
10. Közvetlenül a sütés után spricceljük át a felületét hideg vízzel.
100g szénhidrátcsökkentett szendvicskenyér tápérték adatai
Energia: 257kcal / 1077kJ
Zsír: 6g
amelyből telített zsírsavak: 1,4 g
Szénhidrát: 29g
amelyből cukrok: 1,5g
Rost: 7g
Fehérje: 18,6g
Só: 1,4g