Szendvicskenyér, zsúrkenyér
A recept írott formája
Az előtészta összetétele
(BL55 Finomliszttel helyettesíthető)
Friss élesztő: 2g, vagy szárított: 0,5g
Víz: 75ml
A főtészta összetétele
Előtészta: Teljes mennyiség
KRBL100 Király R. búzaliszt: 375g
(BL55 Finomliszttel pótolható)
Friss élesztő: 3,5g, vagy szárított: 1g
Só: 13g
Cukor: 8g
Vaj/Margarin: 32g
Tej: 145ml
Víz: 70ml
Az elkészítés menete
1. Előtészta dagasztása
2. Előtészta érése: 7-9 óra
3. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával
4. Tésztaérés: 30 perc
5. Tészta gömbölyítése
6. Pihentetés: 5-10 perc
7. A gömbölyített tésztadarab hosszformázása, majd egy 32×13×7cm, vagy ehhez hasonló méretezésű formába helyezése és letakarása
8. A kenyeret azonnal hűtőszekrénybe helyezve kelesszük ott 12 órán át, majd vegyük ki a konyhapultra és kelesszük további 1 órán át, ha szükségesnek találjuk
9. Közvetlen a sütés előtt spricceljük át a felületét vízzel és igény szerint szórjuk meg szezámmaggal, vagy egyéb magvakkal
10. Sütés: 240C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 220C°-ra csökkentve sütni 10 percig, amelynek az elteltével a hőfokot 200C°-ra kell tovább csökkenteni és még 10 percig így sütni, majd a teljes 20 perc elteltével a hőfok 180C°-ra csökkentendő a fennmaradt sütési idő pedig 10-15 perc. A gőzképzés a teljes sütés alatt fennáll! Ha a kenyér 20 perc után kellő színt kap, érdemes alufóliával letakarva továbbsütni.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó KRBL100 Király R. búzalisztjének a használatát!