Szalagos Farsangi fánk
A farsangi szezonra tekinetettel egy isteni szalagos fánk recepttel szeretnék kedveskedni, melyben az alap receptet egy kevés narancsos - citromos - fahéjas ízekkel bolondítottam. A fánkok formázására 3 különböző módot mutatok be, melyek közül ki tudjátok választani, hogy melyiket találjátok a legkedvezőbbnek számotokra.
A videó alatti leírásban adok pár tippet is számotokra, hogy nagyobb esélyetek legyen a szalag kialakulására.
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 500g
Friss élesztő: 23g, vagy szárított élesztő: 7g
Só: 5g
Cukor: 55g
Fahéj: 1-3 csipet
Vaj/Margarin: 45g
Tojássárga: 3db
Sütőrum, vagy egyéb natúr rum: 40ml
Tej: 220-240ml
Citromhéj: fél citromnak a reszelt héja
Narancshéj: fél narancsnak a reszelt héja
Szükséges még kb. 1 liter olaj a sütéshez!
Az elkészítés menete
1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával
2. Tésztaérés: 45 perc
3. Osztás, mérés: 15x65g
4. Gömbölyítés
5. A fonni kívánt fánkok gombócainak pihentetése 5-10 percen át
6. Fánkok megfonása
7. Kelesztés: 55-70 perc
8. Sütés: 160-175C° közötti hőmérsékletű bő olajban először a felső felületét az olajba forgatva, majd fedővel lefedve sütve 2-2,5 percen át, majd forgatni és fedő nélkül sütni a másik felét is 2-2,5 percen át. Ezek az időegységek csak irányadók, fontos odafigyelni.
9. Ízlés szerint díszíteni ízesíteni esetleg fahéjas cukor - vaníliáscukor keverékkel, porcukorral, lekvárral...stb.
A szalag kialakulását csökkentő/gátló tényezők
Túl kisméretűre mért fánkok
Túl lapos kialakítás
Nincs kellően megkelesztve a készre formázott fánk
Túl forró olajban van hirtelen sütve
Nincs fedővel lefedve a sütés első felében
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!