Szalagos Farsangi fánk

A farsangi szezonra tekinetettel egy isteni szalagos fánk recepttel szeretnék kedveskedni, melyben az alap receptet egy kevés narancsos - citromos - fahéjas ízekkel bolondítottam. A fánkok formázására 3 különböző módot mutatok be, melyek közül ki tudjátok választani, hogy melyiket találjátok a legkedvezőbbnek számotokra.

A videó alatti leírásban adok pár tippet is számotokra, hogy nagyobb esélyetek legyen a szalag kialakulására.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 500g

  • Friss élesztő: 23g, vagy szárított élesztő: 7g

  • Só: 5g

  • Cukor: 55g

  • Fahéj: 1-3 csipet

  • Vaj/Margarin: 45g

  • Tojássárga: 3db

  • Sütőrum, vagy egyéb natúr rum: 40ml

  • Tej: 220-240ml

  • Citromhéj: fél citromnak a reszelt héja

  • Narancshéj: fél narancsnak a reszelt héja


Szükséges még kb. 1 liter olaj a sütéshez!


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával

2. Tésztaérés: 45 perc

3. Osztás, mérés: 15x65g

4. Gömbölyítés

5. A fonni kívánt fánkok gombócainak pihentetése 5-10 percen át

6. Fánkok megfonása

7. Kelesztés: 55-70 perc

8. Sütés: 160-175C° közötti hőmérsékletű bő olajban először a felső felületét az olajba forgatva, majd fedővel lefedve sütve 2-2,5 percen át, majd forgatni és fedő nélkül sütni a másik felét is 2-2,5 percen át. Ezek az időegységek csak irányadók, fontos odafigyelni.

9. Ízlés szerint díszíteni ízesíteni esetleg fahéjas cukor - vaníliáscukor keverékkel, porcukorral, lekvárral...stb.

A szalag kialakulását csökkentő/gátló tényezők

  • Túl kisméretűre mért fánkok

  • Túl lapos kialakítás

  • Nincs kellően megkelesztve a készre formázott fánk

  • Túl forró olajban van hirtelen sütve

  • Nincs fedővel lefedve a sütés első felében


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.