sütőben sült fánk
A recept írott formája
A tészta összetétele
(BL55 Finomliszttel pótolható)
Friss élesztő: 30g, vagy szárított: 8,4g
Só: 6g
Cukor: 85g
Tojássárga: 3db
Vaj/Margarin: 25g
30% Zsírtartalmú tejszín: 200g
Tej: 175ml
Vaníliarúd: 2db
(ízfokozás szempontjából optimális, de elhagyható)
Szükséges még 1db tojás a kenéshez!
Túrótöltelék recept
Száraz tehéntúró: 250g
Cukor: 35g
Vaníliás cukor: 1 cs. (8g)
Tojássárga: 1db
Tejföl: 1-1,5 ek.
Vanília eszencia/rúd: ízlés szerint
(ízfokozás szempontjából optimális, de elhagyható)
Mazsolával is ízesíthető ízlés szerint, de nem kötelező
További töltelékanyag
Baracklekvár: kb. 230g
Az elkészítés menete
1. Tészta dagasztása a vaj/margarin utólagos hozzáadásával
2. Tésztaérés: 45 perc
3. Tészta osztása 12 × 100g-os darabokra és az elosztott tésztadarabok gömbölyítése, majd a videón bemutatott módon a sütőlemezre, helyezésük, négyszögletes kerettel való körbezárásuk. Keret hiányában használható magas falú tepsi is, de sima sütőlemezen is szuper és ugyanolyan finom lesz az eredmény! A gömbölyített és elhelyezett tésztadarabok oldalait olvasztott, de nem forró zsiradékkal (vaj, margarin, zsír) lekenjük, valamint a keret, vagy a tepsi oldalait is vékonyan lekezeljük
4. Kelesztés: 50-70 perc
5. Túrótöltelék kikeverése
6. Az összekelesztett tésztadarabok közepének egy kb. 5cm-es átmérőjű pohár aljával való benyomása mélyen, majd az így kialakított rések betöltése a túrótöltelékkel. A tészta szabad felületeinek átkenése felvert tojással, majd a kialakított rések további töltése baracklekvárral a túrótöltelék felett. Fontos szempont, hogy a tészta ne legyen túlkelve, mert a pohárral történő benyomáskor összeeshet!
7. Sütés: 190C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni és 24-28 percig sütni
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!