Stollen, a német karácsonyi gyümölcskenyér

Ebben a videóban az egyik legelterjedtebb német karácsonyi sütemény, a Stollen receptjét hoztam el nektek. A Stollennek napjainkban már nagyon sok fajtája ismeretes, azok közül is a Butterstollent mutatom be, ami a Christstollenhez a leghasonlóbb. A tömör, na de annál finomabb sütemény rendkívül hosszan eltartható, ezért akár 2-3 héttel is el lehet készíteni karácsony előtt, sőt ajánlott is, hogy az ízeit kellően kiadja. A tésztájában szereplő gyümölcsök és magvak tovább fokozzák az élvezeti értékét.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Az előtészta összetétele

A gyümölcs mix összetétele

  • Mazsola: 180g

  • Kandírozott narancs(héj): 90g

  • Kandírozott citrom(héj): 90g

  • Rum: 50ml

A mogyi mix összetétele

  • Pirított, aprított mogyi mix: 120g (mandula, dió, kesudió, mogyoró)

A tészta összetétele

  • Érett előtészta: teljes mennyiség

  • Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 350g

  • Vaj: 200g

  • Cukor: 95g

  • Só: 5g

  • Mézeskalács fűszerkeverék: 3g

  • Marcipán massza: 70g

  • Tojássárga: 2db

  • Reszelt (bio) citromhéj: 5g

  • Reszelt (bio) narancshéj: 5g

  • Vanília aroma: 1 ampulla, vagy a gyártó által ajánlott mennyiség 500g liszthez

  • Tej: 20ml

  • Gyümölcs mix: teljes mennyiség

  • Mogyi mix: teljes mennyiség


Szükséges még kb. 50g vaj a kenéshez és bőséges porcukor a szóráshoz


Az elkészítés menete

1. A gyümölcs mix rumba áztatása legalább a tésztakészítést megelőző napon, az olajos magvak lepirítása, aprítása

2. Előtészta készítése

3. Előtészta érése: 30-40 perc

4. A vaj, a só, a cukor, a mézeskalács fűszer, a reszelt citrushéjak, az aroma habosra keverése

5. A liszt, a tojások sárgái és a marcipán massza hozzáadása

6. Az omlós massza állagú tészta kikeverése

7. Az előtészta és a 20ml tej hozzáadása

8. A tészta készre dagasztása

9. A gyümölcs mix és a pirított, aprított magvak hozzáadása, lassú fokozaton való elkeverése.

10. Tésztaérés: 30-40 perc

11. A tészta elosztása 2 × 805g súlyú darabokra, majd a Stollenek formai kialakítása a videón bemutatott módon

12. Kelesztés: 20-25 perc

13. Sütés: 200C°-ra előmelegített, száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 180C°-ra csökkenteni, és így sütni 15 percen át. A 15 perc elteltével a hőmérsékletet tovább kell csökkenteni 160C°-ra, és így sütni további 35 -45 percen át, így a teljes sütési idő kb. 50 és 60 perc közé tehető. Amennyiben a Stollenek felülete a kellő barna színt megkapta, már a sütés befejezése előtt, úgy az utolsó 10-15 percben alufóliával letakarandó!

14. A még forró Stollenek bőséges átkenése olvasztott vajjal, közvetlenül a sütés után, majd a felületük megszitálása bőséges porcukorral. Amennyiben az olvasztott vaj a porcukron átüt, később, a kihűlést és a száradást követően ismét szitáljuk meg porcukorral. A bőségesen használt porcukor nem probléma, ez a sütemény egyik jellegzetessége és emeli az isteni ízvilágot is.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.