Stollen, a német karácsonyi gyümölcskenyér
Ebben a videóban az egyik legelterjedtebb német karácsonyi sütemény, a Stollen receptjét hoztam el nektek. A Stollennek napjainkban már nagyon sok fajtája ismeretes, azok közül is a Butterstollent mutatom be, ami a Christstollenhez a leghasonlóbb. A tömör, na de annál finomabb sütemény rendkívül hosszan eltartható, ezért akár 2-3 héttel is el lehet készíteni karácsony előtt, sőt ajánlott is, hogy az ízeit kellően kiadja. A tésztájában szereplő gyümölcsök és magvak tovább fokozzák az élvezeti értékét.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
Az előtészta összetétele
Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 150g (alternatíva: BL55 Finomliszt)
Friss élesztő: 30g, vagy szárított: 8,4g
Cukor: 5g
Tej: 100ml
A gyümölcs mix összetétele
Mazsola: 180g
Kandírozott narancs(héj): 90g
Kandírozott citrom(héj): 90g
Rum: 50ml
A mogyi mix összetétele
Pirított, aprított mogyi mix: 120g (mandula, dió, kesudió, mogyoró)
A tészta összetétele
Érett előtészta: teljes mennyiség
Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 350g
Vaj: 200g
Cukor: 95g
Só: 5g
Mézeskalács fűszerkeverék: 3g
Marcipán massza: 70g
Tojássárga: 2db
Reszelt (bio) citromhéj: 5g
Reszelt (bio) narancshéj: 5g
Vanília aroma: 1 ampulla, vagy a gyártó által ajánlott mennyiség 500g liszthez
Tej: 20ml
Gyümölcs mix: teljes mennyiség
Mogyi mix: teljes mennyiség
Szükséges még kb. 50g vaj a kenéshez és bőséges porcukor a szóráshoz
Az elkészítés menete
1. A gyümölcs mix rumba áztatása legalább a tésztakészítést megelőző napon, az olajos magvak lepirítása, aprítása
2. Előtészta készítése
3. Előtészta érése: 30-40 perc
4. A vaj, a só, a cukor, a mézeskalács fűszer, a reszelt citrushéjak, az aroma habosra keverése
5. A liszt, a tojások sárgái és a marcipán massza hozzáadása
6. Az omlós massza állagú tészta kikeverése
7. Az előtészta és a 20ml tej hozzáadása
8. A tészta készre dagasztása
9. A gyümölcs mix és a pirított, aprított magvak hozzáadása, lassú fokozaton való elkeverése.
10. Tésztaérés: 30-40 perc
11. A tészta elosztása 2 × 805g súlyú darabokra, majd a Stollenek formai kialakítása a videón bemutatott módon
12. Kelesztés: 20-25 perc
13. Sütés: 200C°-ra előmelegített, száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 180C°-ra csökkenteni, és így sütni 15 percen át. A 15 perc elteltével a hőmérsékletet tovább kell csökkenteni 160C°-ra, és így sütni további 35 -45 percen át, így a teljes sütési idő kb. 50 és 60 perc közé tehető. Amennyiben a Stollenek felülete a kellő barna színt megkapta, már a sütés befejezése előtt, úgy az utolsó 10-15 percben alufóliával letakarandó!
14. A még forró Stollenek bőséges átkenése olvasztott vajjal, közvetlenül a sütés után, majd a felületük megszitálása bőséges porcukorral. Amennyiben az olvasztott vaj a porcukron átüt, később, a kihűlést és a száradást követően ismét szitáljuk meg porcukorral. A bőségesen használt porcukor nem probléma, ez a sütemény egyik jellegzetessége és emeli az isteni ízvilágot is.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt a használatát!