Sós túrós fonat
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL80 Kecskeméti kerecsen világos búzaliszt: 375g
RL90 Kadosa világos rozsliszt: 125g
Friss élesztő: 15g, vagy szárított: 4,2g
Só: 12g
Cukor: 7g
Vaj: 15g
Tej: 300ml
A lisztek más gyártó azonos jelölésű lisztjeivel is helyettesíthetők, de a prémium minőség érdekében szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó termékeit!
A túrótöltelék összetétele
Túró: 250g
Tejföl: 50g
Só: ízlés szerint
Bors: ízlés szerint
Aprított kapor: ízlés szerint
Kockázott lilahagyma: fél fej
Szükséges még kb. 2 tálca bacon szalonna, valamint 1db tojás a kenéshez, esetleg szezám mag a szóráshoz.
Az elkészítés menete
1. Tészta dagasztása
2. Tésztaérés: 45 perc
3. A túró töltelék bekeverése, 24 kisebb gombócra osztása, a gombócok baconbe csavarása
4. Tészta osztása 6 × 140g súlyra, majd az elosztott tésztadarabok előformázása, nyújtása, a péksüti formai kialakítása, majd sütőlemezre helyezésük, letakarásuk
5. Kelesztés: 25-40 perc
6. A tészta felületének átkenése felvert tojással, majd szezámmaggal való megszórásuk
7. Sütés: 240C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 220C°-ra csökkenteni és úgy sütni 16-19 percen át. A sütés utolsó perceiben érdemes a sütőlemezt egy alsóbb sínre csúsztatni. A hűtés szigorúan rácson ajánlott!
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének, valamint az RL90 kadosa világos rozslisztjének a használatát!