Sós ökörszem


Sós vagy inkább édes?
Ez esetben bármi is a válaszotok, van hozzá receptem. Az ökörszemnek itt a sós változatát szeretném bemutatni 3 fajta ínycsiklandozó töltelékkel, de az oldalon az édes verziót is megtalálhatjátok.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 400g

  • Friss élesztő: 20g, vagy szárított élesztő: 6g

  • Só: 10g

  • Cukor: 5g

  • Vaj/Margarin: 40g

  • Tojássárgája: 2db

  • Tejföl: 40g

  • Tej: 160ml

Szükséges még 1db tojás a felületkezeléshez, kenéshez

A sonkás-tojásos töltelék receptje

  • Mascarpone: 165g

  • Főtt tojás kockázca: 1db

  • Apróra vágott gépsonka: 2 szelet

  • Lilahagyma: 20g

  • Só: ízlés szerint

  • Bors: ízlés szerint

  • Mustár vagy torma: ízlés szerint

Zöldséges töltelék receptje

  • Mascarpone: 165g

  • Színes paprika mix vagy egyéb zöldség (apróra vágva): 130g

  • Mustár: 5g

  • Majonéz: 15g

  • Só: ízlés szerint

  • Bors: ízlés szerint

Snidlinges töltelék receptje

  • Mascarpone: 165g

  • Aprított snidling: 2 ek.

  • Só: ízlés szerint

  • Bors: ízlés szerint

Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztás a tészta összes alapanyagát felhasználva

2. Tésztaérés: 45 perc

3. A töltelékek kikeverése a kiírt alapanyagokból

4. Tészta osztása, mérése: 12x58-60g, majd az elosztott tészták gömbölyítése és enyhe lapításuk

5. Pihentetés: 10 perc

6. Formai kialakítás a videón bemutatott módon, a töltelékek betöltése, majd ezt követően le kell kenni a sütemények széleit felvert tojással

7. Kelesztés: 35-55 perc

8. A széleket ismét át kell kenni egy felvert tojással, de csak közvetlen a sütés előtt

9. Sütés: 220C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet egyből 200C°-ra csökkenteni és így sütni 16-19 percen át

10. A sütést és a hűlést követően tetszőlegesen lehet őket dekorálni magvakkal, sajttal, zöldségekkel, illetve bármivel, ami az ízésünknek megfelel


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.