Sós ökörszem
Sós vagy inkább édes?
Ez esetben bármi is a válaszotok, van hozzá receptem. Az ökörszemnek itt a sós változatát szeretném bemutatni 3 fajta ínycsiklandozó töltelékkel, de az oldalon az édes verziót is megtalálhatjátok.
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 400g
Friss élesztő: 20g, vagy szárított élesztő: 6g
Só: 10g
Cukor: 5g
Vaj/Margarin: 40g
Tojássárgája: 2db
Tejföl: 40g
Tej: 160ml
Szükséges még 1db tojás a felületkezeléshez, kenéshez
A sonkás-tojásos töltelék receptje
Mascarpone: 165g
Főtt tojás kockázca: 1db
Apróra vágott gépsonka: 2 szelet
Lilahagyma: 20g
Só: ízlés szerint
Bors: ízlés szerint
Mustár vagy torma: ízlés szerint
Zöldséges töltelék receptje
Mascarpone: 165g
Színes paprika mix vagy egyéb zöldség (apróra vágva): 130g
Mustár: 5g
Majonéz: 15g
Só: ízlés szerint
Bors: ízlés szerint
Snidlinges töltelék receptje
Mascarpone: 165g
Aprított snidling: 2 ek.
Só: ízlés szerint
Bors: ízlés szerint
Az elkészítés menete
1. Tészta dagasztás a tészta összes alapanyagát felhasználva
2. Tésztaérés: 45 perc
3. A töltelékek kikeverése a kiírt alapanyagokból
4. Tészta osztása, mérése: 12x58-60g, majd az elosztott tészták gömbölyítése és enyhe lapításuk
5. Pihentetés: 10 perc
6. Formai kialakítás a videón bemutatott módon, a töltelékek betöltése, majd ezt követően le kell kenni a sütemények széleit felvert tojással
7. Kelesztés: 35-55 perc
8. A széleket ismét át kell kenni egy felvert tojással, de csak közvetlen a sütés előtt
9. Sütés: 220C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet egyből 200C°-ra csökkenteni és így sütni 16-19 percen át
10. A sütést és a hűlést követően tetszőlegesen lehet őket dekorálni magvakkal, sajttal, zöldségekkel, illetve bármivel, ami az ízésünknek megfelel
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!