Sós kalácskák, ch-csökkentve

Ha valaki nem szereti az édes kalácsot a húsvéti sós finomságok mellé, akkor ezeket a sós kalácskákat szeretettel tudom ajánlani, melyek mivel szénhidrátcsökkentve készültek, friss zöldségekkel fogyasztva akár diab és ir diétába is beilleszthetők a lent írt tápértéket figyelembe véve.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

​A tészta összetétele


Szükséges még 1db tojás a kenéshez, és durva szemű só a megszórásukhoz.


Az elkészítés menete

1. Az első lépés az élesztő feloldása a langyos tejben, majd a további szobahőmérsékletű alapanyagok hozzáadásával közepesen lágy állagú tészta dagasztása.

2. Fedett tálban érleljük, pihentessük a tésztát 45 percen át.

3. Osszuk el 12 × 80g-os darabokra, majd gömbölyítsük fel őket, melyet követően formázzunk hosszúkás bucikat belőlük, arra ügyelve, hogy ne szakadozzon meg a felületük.

4. Fóliával, vagy konyharuhával letakarva pihentessük az előformázott tésztadarabokat 20 percen át.

5. A tésztadarabokat egyesével nyújtsuk olyan hosszúra, amennyit a tészta enged, közben rakjuk őket sorba. Amikor az utolsó darabot is kinyújtottuk, az első szál már könnyen fogja engedni magát készre nyújtani. A nyújtási hosszúság kb. 50cm kell legyen, a tésztaszál vastagsága pedig mindenhol egyöntetű. Ezt követően megfonjuk a kalácskákat, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, majd letakarjuk.

6. Kelesszük meg a megformázott kalácsokat kb. 60-75 perc alatt szobahőmérsékleten.

7. A kelesztést követően kenjük le a felületüket felvert tojással, valamint szórjuk meg őket durva szemű sóval.

8. Sütés: 210C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 190C°-ra csökkentve készre sütni őket kb. 18-20 perc alatt.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!