Hájas leveles tészta - Sós sütemények

Legújabb receptemben ismét egy isteni sós sütit hoztam el nektek, melyet sokak kérésére sertéshájjal rétegeztem. A kialakításhoz a technikám picit eltérő, mint ami a hájas tészták készítésénél megszokott, de ahogy a kép is mutatja, az eredmény magáért beszél, amit nem csak a küllem, de az ízvilág is tükröz. Amennyiben nincs lehetőségetek a háj beszerzésére, szeretettel ajánlom vajas sós leveles receptjeimet és a vajas édes leveleseket is.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 550g

  • Só: 12g

  • Cukor: 5g

  • Tojássárga: 2db

  • Darált sertésháj: 20g

  • Tejföl: 60g

  • Reszelt sajt: 100g

  • Ecet (20%): 2 tk.

  • Szódavíz/Szénsavas ásványvíz (esetleg csapvíz): 250ml

Háj előkészítése a tészta rétegezéséhez

  • Darált sertésháj: 330g

  • BL55 Finomliszt: 75g


Szükséges még 1db tojás a kenéshez, valamint tetszőleges magvak, fűszermagvak, nagyszemű só a dekoráláshoz, ízesítéshez!


Az elkészítés menete

1. A tészta összetevőinek egyöntetű, jól kidolgozott tésztává dagasztása

2. A réteg képző háj összedolgozása a hozzá járó finomliszttel, majd lapos téglalap alakúvá formálása

3. Tésztaérés: 30 perc

4. Tészta nyújtása, a háj belecsomagolása, hosszanti nyújtása és dupla hajtás elvégzése

5. Pihentetés: 10 perc

6. Nyújtás, szimpla hajtás

7. Pihentetés: 10 perc

8. Nyújtás, ismételt dupla hajtás

9. Pihentetés: 15 perc

10. A tészta készre nyújtása 4mm vastagságúra, majd egyenlő kocka, vagy téglalap alakok kivágása lehetőség szerint felforrósított késsel. A kockák lekenése 1db felvert tojással (sütés után sötétebb, fényesebb felső felületet biztosít) vagy vízzel (világosabb, matt fényű felső felületet biztosít), majd megszórásuk reszelt sajttal, köményes sóval, magvakkal, vagy ízlés szerint választva. A süteményeket a sütőlemezen kellő távolságra egymástól kell elhelyezni

11. Sütés: 220C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd 15-20 percig sütni. A sütési idő másfajta méret, vagy másfajta kialakítás esetén lehet ettől eltérő.


Javaslom a sütemény teljes kihűtését a fogyasztás előtt.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.