Különleges sörkifli

Ebben a videóban egy már tőlem rég várt receptet hoztam el, mondhatni, hogy különleges formában, hiszen mind a tészta összetevőinek arányaiban, mind töltelékben egy picit eltértem a megszokottaktól, de természetesen isteni finom eredmény született. A sonka és a sajt, valamint a tetején lévő magvak kombinációja nagyon finommá teszi a már alapvetően is isteni tésztát, amely az emelt zsiradéktartalmának köszönhetően napokig friss marad. Természetesen más töltelékekkel is jól működik, de akár töltelék nélkül is szuper választás. Ha valaki szívesen próbálná ki édes töltelékekkel, azoknak szeretettel megadom a megváltoztatandó só-cukor arányt.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

(BL55 Finomliszttel pótolható)

 • Friss élesztő: 25g, vagy szárított: 7g

 • Só: 14g

 • Cukor: 15g

 • Tojás: 1db

 • Tejföl: 80g

 • Vaj/Margarin: 50g

 • Étolaj (napraforgóolaj): 50g

 • Tej: 140ml

 • Őrölt kömény: fél tk.


Amennyiben a kifliket édes tésztával szeretnénk elkészíteni, amihez akár édes töltelékekkel is lehet tölteni, a só és a cukor arányát a következőképp változtassuk: Só: 5g, Cukor: 60g. Ebben az esetben a tészta érése, kelése lehet gyorsabb ütemű, valamint a sütéskor is lehet a tészta pirulékonyabb.


Töltelékanyagok

 • Tépett gépsonka: kb. 200g

 • Reszelt sajt: kb. 200g


Szükséges még kevés olvasztott vaj a kenéshez, 1db tojás a felületkezeléshez, szezám, kömény, vagy tetszőleges magvak, durvaszemű só, vagy reszelt sajt a szóráshoz.


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása a zsiradékok utólagos hozzáadásával

2. Tésztaérés: 30 perc

3. A tészta osztása 2 x 455g-os darabokra, majd az elosztott darabok gömbölyítése

4. Pihentetés: 10 perc

5. A tésztadarabok nyújtása, töltése, valamint a videóban bemutatott formai kialakítás elvégzése

6. Kelesztés: 30-40 perc

7. Közvetlen a sütés előtt felvert tojással való átkenés, magvakkal/reszelt sajttal való megszórás

8. Sütés: 220C°-ra előmelegített, száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 200C°-ra csökkentve sütni kb. 14-17 percig.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.