Különleges sörkifli
A recept írott formája
A tészta összetétele
(BL55 Finomliszttel pótolható)
Friss élesztő: 25g, vagy szárított: 7g
Só: 14g
Cukor: 15g
Tojás: 1db
Tejföl: 80g
Vaj/Margarin: 50g
Étolaj (napraforgóolaj): 50g
Tej: 140ml
Őrölt kömény: fél tk.
Amennyiben a kifliket édes tésztával szeretnénk elkészíteni, amihez akár édes töltelékekkel is lehet tölteni, a só és a cukor arányát a következőképp változtassuk: Só: 5g, Cukor: 60g. Ebben az esetben a tészta érése, kelése lehet gyorsabb ütemű, valamint a sütéskor is lehet a tészta pirulékonyabb.
Töltelékanyagok
Tépett gépsonka: kb. 200g
Reszelt sajt: kb. 200g
Szükséges még kevés olvasztott vaj a kenéshez, 1db tojás a felületkezeléshez, szezám, kömény, vagy tetszőleges magvak, durvaszemű só, vagy reszelt sajt a szóráshoz.
Az elkészítés menete
1. Tészta dagasztása a zsiradékok utólagos hozzáadásával
2. Tésztaérés: 30 perc
3. A tészta osztása 2 x 455g-os darabokra, majd az elosztott darabok gömbölyítése
4. Pihentetés: 10 perc
5. A tésztadarabok nyújtása, töltése, valamint a videóban bemutatott formai kialakítás elvégzése
6. Kelesztés: 30-40 perc
7. Közvetlen a sütés előtt felvert tojással való átkenés, magvakkal/reszelt sajttal való megszórás
8. Sütés: 220C°-ra előmelegített, száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 200C°-ra csökkentve sütni kb. 14-17 percig.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!