Sokmagvas buci

Ebben a videóban az egyik, ha nem a legfinomabb zsemle receptemet hoztam el nektek, amely attól függetlenül, hogy egy igazán egyszerű recept, a 3 fajta lisztnek, a zsiradéknak és a magvaknak köszönhetően mind ízvilágban, mind állagban, mind tartósságban kimagaslik. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A magkeverék összetétele a tésztához

  • Napraforgómag: 60g

  • Lenmag: 60g

  • Szezámmag: 40g

  • Tökmag: 40g

  • Forrásban lévő víz: 180ml


A magkeverék tetszőlegesen variálható, a mennyiség akár emelhető, viszont a magvak mennyiségének növekedésével egyenes arányban kell a forró víz mennyiségét is növelni.


A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 455g

  • RL190 Teljes kiőrlésű rozsliszt: 65g

  • BTKL Teljes kiőrlésű búzaliszt: 130g

  • Magkeverék: teljes mennyiség

  • Friss élesztő: 22g, vagy szárított: 6g

  • Só: 18g

  • Cukor: 13g

  • Zsír: 27g, vagy vaj/margarin: 33g

  • Víz: 200ml

  • Tej: 160ml


Szükségesek még magvak vegyesen, ízlés szerint a zsemlék felületére.


Az elkészítés menete

1. A magvak leöntése forrásban lévő vízzel, majd összekeverésük és kihűtésük

2. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával

3. Tésztaérés: 40 perc

4. Tészta osztása 12 × 120g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése

5. Pihentetés: 5 perc

6. A gömbölyített tésztadarabok hosszformázása, vízbe, majd magkeverékbe mártásuk, sütőlemezre helyezésük, majd bevágásuk

7. Kelesztés: 25-35 perc

8. Közvetlen a sütés előtt spricceljük át őket vízzel

9. Sütés: 245C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 210C°-ra csökkenteni és 22-25 percig sütni. A gőzképzést 14 perc után meg kell szüntetni!

10. Közvetlen a sütés után is spricceljük át a felületüket vízzel


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének, az RL190 kond teljes kiőrlésű rozslisztjének, valamint az MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű köves Király R. búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.