Yudane shokupan, japán tejkenyér
Ebben a videóban egy különleges japán szendvicskenyér receptet mutatok be, amely az állagában és ízében a kenyér és kalács közötti tökéletes átmenetet képviseli. Foszlós, puha, laza bélzetű tésztája egyszerre sós és enyhén édeskés, így bármilyen feltéttel, lekvárral vagy akár magában fogyasztva is mennyei. Ideális választás reggelikhez, uzsonnához vagy vendégváró falatok alapjaként. Szeretettel ajánlom mindenkinek a kipróbálását!

A recept írott formája
A Yudane (forrázott előtészta) összetétele
BL80 Fehér kenyérliszt: 95g
Víz: 80ml
A főtészta összetétele
Yudane: teljes mennyiség
BL80 Fehér kenyérliszt: 385g
(BL55 finomliszttel pótolható)
Friss élesztő: 22g, vagy szárított: 6g
Só: 9g
Cukor: 36g
Tejszín (30%): 90g
Tej: 165ml
Szükséges még 1db tojás és egy kevés tej a kenéshez
Az elkészítés menete
1. Yudane előtészta készítése a megadott liszt forrásban lévő vízzel történő leöntésével, majd elkeverésével a videón bemutatott módon
2. A Yudane langyosra hűtése után a főtészta dagasztása az összes alapanyagot a dagasztás megkezdése előtt hozzáadva
3. Tészta érés: 60 perc
4. Tészta elosztása 3 × 290g súlyokra és az elosztott tészta darabok gömbölyítése
5. Pihentetés: 15 perc
6. A shokupan formázása a videón bemutatott módon, vagy egyéni elképzelés alapján, majd lehetőség szerint egy 32×13×7cm, vagy ehhez hasonló méretezésű formába helyezése és letakarása
7. Kelesztés: 50-70 perc
8. Sütésre való előkészítés: kevés tejjel felvert tojással való átkenés
9. Sütés: 190C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított, száraz légterű sütőbe kell behelyezni, majd 30-35 percig sütni
10. A sütés után 10-15 perccel ki kell forgatni a sütőformából, mert ha végig abban van hűtve, akkor bevizesedhet az alja
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!