Seele - a szegény lelkek kenyere

A Seele egy német péktermék, amely Felső-Svábországból származik. Napjainkban leggyakrabban szendvicsrúdként használják fel és a környékünkön szinte minden pékség kínálatban megtalálható, de eredetileg a szegény embereknek ajándékként készítették. Erről is kapta a nevét Seele~Lélek, hiszen a szegény lelkek kenyere volt.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele


A recept elkészíthető kovász hozzáadása nélkül a friss élesztő 6g-ra való emelésével.

A biztos minőség érdekében szeretettel ajánlom a videóban bemutatott Magyar Családellátós lisztek használatát, de ettől függetlenül a recept jól működik egyéb gyártók pizzalisztjével, vagy BL55 finomliszttel, illetve azonos jelzésű tönkölybúzaliszttel.

A recept csak búzaliszttel is elkészíthető, vagy csak tönkölybúzaliszttel is, értelemszerűen a másik lisztet azzal pótolva.


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása 5 perc lassú és 15 perc gyors fokozatú dagasztással. 360ml hideg víz a dagasztás megkezdése előtt kerül bele, a fennmaradt 50ml csak 10 perc dagasztás után. A másodszorra hozzáadandó folyadék mennyisége lehet a megadott értéktől eltérő, ezért ajánlom apránként a tésztához adagolni, annak az állagát figyelve.

2. Hideg tésztaérés hűtőszekrényben: 10-14 óra

3. Szobahőmérsékletű tésztaérés: 1 óra

4. Formai kialakítás a videón bemutatott módon

5. Kelesztés: 15-20 perc, amíg a sütő előmelegszik. A kelesztés alatt ne takarjuk le, inkább spricceljük át néha kevés vízzel, így óvva a felületet a kiszáradástól.

6. Közvetlen a sütés előtt spricceljük át vízzel és szórjuk meg egész köménnyel és durva sóval. Szóráshoz lehet használni tetszőleges magvakat, vagy akár reszelt sajtot is, de arra ügyelni kell, hogy a sajtosak hosszabban sülnek.

7. Sütés: 250C°-ra előmelegített, gőzzel telített, légkeveréses módba állított sütőbe kell behelyezni, majd 5 percig sütni az adott hőfokon, amit utána 210C°-ra kell csökkenteni. Ezen a hőfokon sülnek további 15-18 percig, így a teljes sütési idő 20-23 perc közé tehető, ami eltérő méretezés esetén lehet ettől eltérő. A gőzképzés a sütés első 12 perce után megszüntetendő! Zárt tárolás esetén a felületen lévő só bevizesedhet!


Hosszabb tárolás esetén ajánlom magvakkal, sajttal dekorálni, ízesíteni.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó Pizzaliszt Tipo00, valamint a TBL70 Világos tönkölybúzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.