cSUPA SAJTOS ZSEMLE

Ebben a videómban egy szuper sajtos zsemle receptet hoztam nektek, amelynek nem csak a tetejét díszíti a sajt, hanem belül is van benne jócskán, valamint a természetes úton előállított minőségjavító alapanyagoknak köszönhetően, igazán puha állagú végeredményt kapunk. A recept elkészítése az elnyújtott érési és kelesztési időkből adódóan kissé időigényes, de a munka igazán kevés vele, tehát ha van olyan nap, amit amúgy is otthon tervezünk tölteni, akkor érdemes kipróbálni a receptet.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Az előtészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 130g

  • Friss élesztő: 2g, vagy szárított: 0,6g

  • Víz: 150ml

A TangZhong összetétele

  • BL55 Finomliszt: 30g

  • Víz: 200ml

A főtészta összetétele

  • Előtészta: teljes mennyiség

  • TangZhong: teljes mennyiség

  • BL55 Finomliszt: 440g

  • Friss élesztő: 10g, vagy szárított: 3g

  • Só: 15g

  • Cukor: 10g

  • Étolaj: 20g

  • Tej: 100ml

  • Reszelt sajt: 120g


Szükséges még kb. 130g reszelt sajt a zsemlék tetejére.


Az elkészítés menete

1. A tészta dagasztást megelőző este, illetve az előtt 8-12 órával: Az előtészta kikeverése langyos vizet használva, valamint TangZhong főzése a videón bemutatott módon. Ezeket lefedve hagyjuk szobahőmérsékleten állni az említett 8-12 órán át

2. Főtészta dagasztása a tésztaképző alapanyagok felhasználásával, amik közül az olajat csak akkor adjuk hozzá, ha a többi összetevő dagasztásából már egy egyöntetű tészta állagot kaptunk

3. Tésztaérés: 45 perc

4. A tészta rövid rákeveréssel, rágyúrással való frissítése, a levegő kidolgozása

5. Ismételt tésztaérés: 45 perc

6. A tészta elosztása 12×90g súlyúra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése, sütőlemezre helyezésük, vízzel való átspriccelésük, valamint a reszelt sajt ráhelyezése a tetejükre

7. Kelesztés: 80-100 perc (35C°-os környezetben 40-50 perc)

8. Sütés: 230C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 200C°-ra csökkenteni és a zsemléket 20-25 percen át sütni. A gőzképzés 12-13 perc sütés után megszüntetendő!


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.