sajtos szalonnás bagel

Ennek a sós péksüteménynek nem csak isteni az íze, de nagyon egyszerű az elkészítése is. A sajtos- szalonnás töltelék nagyon jól kiegészíti a tavaszias jellegű tojással dúsított sós kelt tésztát, de persze másfajta töltelékekkel, vagy akár töltelék nélkül is el lehet készíteni, persze az utóbbi esetben a sütési időtartam csökkenhet. Nálunk talán a leghamarabb ez fogyott el eddig, ezért mindenkinek szeretettel ajánlom a recept kipróbálását.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

 • BL55 Finomliszt: 300g

 • BL80 Fehér kenyérliszt: 200g

(BL80-as liszt hiányában lehet BL55 lisztet használni a teljes mennyiségben)

 • Friss élesztő: 17g, vagy szárított élesztő: 5g

 • Só: 8g

 • Cukor: 7g

 • Vaj: 17g

 • Tojássárga: 1db

 • Snidling: 10-15g ízlés szerint (elhagyható)

 • Tej: 200ml

 • Víz: 100ml

A töltelék összetétele

 • Reszelt sajt: 200g

 • Kockázott bacon szalonna: 160g


Szükséges még 1db tojás a kenéshez, amennyiben a tojásos felületkezelést választjuk!


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával, amikor a többi elem elkeverésével egy összefüggő tészta állag kialakult, a snidling pedig csak a dagasztás utolsó pár percében hozzáadandó

2. Tésztaérés: 45 perc

3. Tészta mérése, osztása 10x85g súlyra, majd az elosztott tészták felgömbölyítése

4. Pihentetés: 15 perc

5. Tésztaszálak nyújtása, bagelek formázása, majd sütőlemezre helyezésük

6. Amennyiben a tojásos felület kezelést választjuk, le kell kenni a felületüket a felvert tojással

7. Kelesztés: 25-40 perc

8. Gőzös sütés esetén vízzel való átspriccelésük, felületük megszórása magvakkal ízlés szerint (elhagyható), majd a töltelék betöltése a középső üregükbe. A tojásos kezelés esetén hasonló az eljárás, annyi különbséggel, hogy a felületüket ismét a felvert tojással kell átkenni a vizes spriccelés helyett, amit minden esetben érdemes közvetlen a sütés előtt tenni

9. Sütés: 240C°-ra előmelegített sütőbe kell behelyezni alsó-felső sütési módban, melynek légtere tojásos felületkezelés esetén száraz, ha viszont nincs tojással kezelve, akkor gőzzel telített. A hőmérsékletet a behelyezést követően azonnal 220C°-ra kell csökkenteni. A sütési idő 14-16 perc. Gőzös sütés esetén a gőzképző eszköz 9 perc után eltávolítandó

10. Abban az esetben, ha a bagelek gőzös légtérben sültek, a sütés után közvetlen célszerű átspriccelni a felületüket vízzel.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének, valamint a BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.