Sajtos pogácsa CH-csökkentve, hozzáadott cukor nélkül

Ebben a videóban a korábbi, hagyományos sajtos pogácsa receptem átdolgozott verzióját hoztam el nektek, szénhidrátcsökkentett formában. Anno a recept hatalmas sikert futott be, így bízom benne, hogy a megújult formában, a magas rost és fehérje tartalmával is tetszeni fog a tudatosan táplálkozóknak és az életmódváltóknak! Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele:


Szükséges még 1db tojás a kenéshez és további kb. 120g reszelt sajt a megszórásukhoz.


Az elkészítés menete

1. Első lépésben morzsoljuk el a lisztet és a szobahőmérsékletű, puha vajat egymással egészen addig, amíg egyöntetűen egy összegyúrható, omlós állagot nem kapunk.

2. Adjuk hozzá a további tésztaképző alapanyagokat, arra ügyelve, hogy az alapanyagok legyenek mind szobahőmérsékletűek, hiszen, ha hidegen használnánk fel őket, akkor a hűs tészta nehezen érne, illetve kelne. A friss élesztőt optimális a tejben feloldani.

3. Következő lépésben készítsük el a tésztát kb. 10 perc keverő munkával.

4. Miután a tészta elkészült, helyezzük be egy tálba, amit zárjunk le a fedelével, annak érdekében, hogy a tészta érése közben ne száradjon ki a felülete.

5. Érleljük, pihentessük a tésztát a konyhapulton, szobahőmérsékleten 30 percen át.

6. Az érett tésztát fellisztezett felületen nyújtsuk ki 2-3cm vastagságban. A kinyújott tészta felületét éles késsel bevagdalva díszítsük csíkos, vagy rácsos motívummal, melyet követően kb. 6cm-es átmérőjű kerek alakú kiszúróval, vagy pohárral szúrjuk ki a pogácsákat arra törekedve, hogy kevés maradék tésztát hagyjunk. A maradék tésztát gyúrjuk össze, majd ismételjük meg az elkészítést egészen addig, amíg a tészta el nem fogy. A megadott méretekben kb. 17db pogácsát fogunk kapni, de természetesen lehet több kisebb, vagy kevesebb nagyobb méretűt is készíteni. Tipp! Amennyiben a tésztát elsőre négyszögletes alakban nyújtjuk ki, majd pizzavágó segítségével a pogácsákat is négyszögletes alakban vágjuk ki, nem marad tészta, amit újra kell dolgozni, így leegyszerűsödik az elkészítés folyamata.

7. A kiszaggatott pogácsákat helyezzük el sütőpapírral kibélelt tepsikre, egymástól kellő távolságokra, majd takarjuk le őket fóliával, vagy konyharuhával.

8. A lekezelt pogácsákat hagyjuk megkelni szobahőmérsékleten körülbelül 45-60 percig. A megadott kelesztési idő természetesen irányadó, amit a kelesztés körülményei módosíthatnak.

9. A megkelt pogácsák felső felületét, közvetlenül a sütés előtt kenjük át a felvert tojással, majd szórjuk meg őket a reszelt sajttal.

10. Sütés: 240C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 210C°-ra csökkenteni, és így sütni kb. 15 percen át. A sütési idő lehet ettől 1-2 perccel letérő, valamint eltérő méretezés esetén a kisebb pogácsák rövidebb ideig sülnek, addig a nagyobbak hosszabban.

Tipp! Egyidejűleg érdemes egy tepsivel sütni csak, hogy mind alulról, mind felülről optimálisan tudja érni a tésztát a hőhatás. Amennyiben szükségesnek találjuk, további tepsiken lévő péksütemények kelesztését hűtőszekrénybe helyezéssel tudjuk fékezni, amíg az előző sütőtepsi van a sütőbe helyezve. A sütést mindig azzal a tepsivel kezdjük, amire a legelsőleg megformázott péksütemények kerültek, majd a sütésben is a formázás sorrendjét követjük.


Szénhidrátcsökkentett sajtos pogácsa tápérték adatai 100g-ra bontva

  • Energia: 323kcal / 1350KJ

  • Zsír: 18,1g

amelyből telített zsírsavak: 10g

  • Szénhidrát: 17,5g

amelyből cukrok: 1,2g

  • Rost: 4,3g

  • Fehérje: 17,2g

  • Só: 1,2g


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.