Sajtos pogácsa CH-csökkentve, hozzáadott cukor nélkül
Ebben a videóban a korábbi, hagyományos sajtos pogácsa receptem átdolgozott verzióját hoztam el nektek, szénhidrátcsökkentett formában. Anno a recept hatalmas sikert futott be, így bízom benne, hogy a megújult formában, a magas rost és fehérje tartalmával is tetszeni fog a tudatosan táplálkozóknak és az életmódváltóknak! Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele:
D-Star szénhidrátcsökkentett fehér kenyér lisztkeverék: 500g
Friss élesztő: 25g, vagy szárított élesztő: 7g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 3g (optimális, de elhagyható)
Vaj/Margarin: 180g
Tojás: 1 egész + 1 sárgája
Tejföl: 200g
Tej: 50ml
Reszelt sajt: 120g
Szükséges még 1db tojás a kenéshez és további kb. 120g reszelt sajt a megszórásukhoz.
Az elkészítés menete
1. Első lépésben morzsoljuk el a lisztet és a szobahőmérsékletű, puha vajat egymással egészen addig, amíg egyöntetűen egy összegyúrható, omlós állagot nem kapunk.
2. Adjuk hozzá a további tésztaképző alapanyagokat, arra ügyelve, hogy az alapanyagok legyenek mind szobahőmérsékletűek, hiszen, ha hidegen használnánk fel őket, akkor a hűs tészta nehezen érne, illetve kelne. A friss élesztőt optimális a tejben feloldani.
3. Következő lépésben készítsük el a tésztát kb. 10 perc keverő munkával.
4. Miután a tészta elkészült, helyezzük be egy tálba, amit zárjunk le a fedelével, annak érdekében, hogy a tészta érése közben ne száradjon ki a felülete.
5. Érleljük, pihentessük a tésztát a konyhapulton, szobahőmérsékleten 30 percen át.
6. Az érett tésztát fellisztezett felületen nyújtsuk ki 2-3cm vastagságban. A kinyújott tészta felületét éles késsel bevagdalva díszítsük csíkos, vagy rácsos motívummal, melyet követően kb. 6cm-es átmérőjű kerek alakú kiszúróval, vagy pohárral szúrjuk ki a pogácsákat arra törekedve, hogy kevés maradék tésztát hagyjunk. A maradék tésztát gyúrjuk össze, majd ismételjük meg az elkészítést egészen addig, amíg a tészta el nem fogy. A megadott méretekben kb. 17db pogácsát fogunk kapni, de természetesen lehet több kisebb, vagy kevesebb nagyobb méretűt is készíteni. Tipp! Amennyiben a tésztát elsőre négyszögletes alakban nyújtjuk ki, majd pizzavágó segítségével a pogácsákat is négyszögletes alakban vágjuk ki, nem marad tészta, amit újra kell dolgozni, így leegyszerűsödik az elkészítés folyamata.
7. A kiszaggatott pogácsákat helyezzük el sütőpapírral kibélelt tepsikre, egymástól kellő távolságokra, majd takarjuk le őket fóliával, vagy konyharuhával.
8. A lekezelt pogácsákat hagyjuk megkelni szobahőmérsékleten körülbelül 45-60 percig. A megadott kelesztési idő természetesen irányadó, amit a kelesztés körülményei módosíthatnak.
9. A megkelt pogácsák felső felületét, közvetlenül a sütés előtt kenjük át a felvert tojással, majd szórjuk meg őket a reszelt sajttal.
10. Sütés: 240C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 210C°-ra csökkenteni, és így sütni kb. 15 percen át. A sütési idő lehet ettől 1-2 perccel letérő, valamint eltérő méretezés esetén a kisebb pogácsák rövidebb ideig sülnek, addig a nagyobbak hosszabban.
Tipp! Egyidejűleg érdemes egy tepsivel sütni csak, hogy mind alulról, mind felülről optimálisan tudja érni a tésztát a hőhatás. Amennyiben szükségesnek találjuk, további tepsiken lévő péksütemények kelesztését hűtőszekrénybe helyezéssel tudjuk fékezni, amíg az előző sütőtepsi van a sütőbe helyezve. A sütést mindig azzal a tepsivel kezdjük, amire a legelsőleg megformázott péksütemények kerültek, majd a sütésben is a formázás sorrendjét követjük.
Szénhidrátcsökkentett sajtos pogácsa tápérték adatai 100g-ra bontva
Energia: 323kcal / 1350KJ
Zsír: 18,1g
amelyből telített zsírsavak: 10g
Szénhidrát: 17,5g
amelyből cukrok: 1,2g
Rost: 4,3g
Fehérje: 17,2g
Só: 1,2g