rebarbarás rácsos pite
A recept írott formája
A töltelék receptje és elkészítési módja
A rebarbarát mossuk meg alaposan, hámozzuk meg, vágjuk le a végeit és karikázzuk fel. Az így felkarikázva kapott rebarbara súlya legyen 850g, melyet 120ml vízzel egy lábasban pároljunk közepes lángon fedő alatt néhai rákeveréssel. Amikor a rebarbara kellően megpuhul, adjunk hozzá 175g barnacukrot (hiányában kristálycukrot) és pár percig főzzük így tovább. 1 csomag főzős vaníliás pudingport keverjünk el 80ml hudeg vízzel csomómentesre, majd adjuk hozzá a rebarbarás egyveleghez és főzzük készre, amíg kellően be nem sűrűsödik.
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 500g
Friss élesztő: 22g, vagy szárított: 6g
Só: 5g
Cukor: 60g
Vaj/ Margarin: 30g
Sertészsír: 30g
Tojás: 1db
Tej: 230ml
Ha nem használunk zsírt, akkor készülhet a tészta összesen 68g vajjal, vagy margarinnal.
Szükséges még 1db tojás a kenéshez.
Az elkészítés menete
1. Töltelék készítése és teljes kihűtése. Érdemes kihűtés után még a hűtőszekrénybe helyezni
2. Tészta dagasztása a zsiradékok utólagos hozzáadásával
3.Tésztaérés: 45 perc
4. Tészta osztása 1 × 400g és 1 × 500g-os darabokra. Először az 500g-os darabot nyújtjuk és helyezzük a tepsibe alulra ( a vidóban 39×27cm-est használtam), majd rá a töltelék. A 400g-os darabot nyújtás után rácsozzuk, vagy akár rácsozás nélül helyezzük a töltelék fölé, majd kenjük le a felül elhelyezkedő tészta felületét felvert tojással.
5. Kelesztés: 15 perc
6. Sütés: 200C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 180C°-ra csökkenteni és így sütni 30-35 percig 7. A teljes hűtés után óvatosan vágjuk fel a pitét
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!