Pozsonyi kiflik

Mondhatni, hogy már valóban nyakunkon a karácsony, ezért nekem is nagyon fontos, hogy az átlagosnál több időt töltsek a családommal, illetve el kezdjem az előkészületeket az ünnepi időszakra, ezért ezzel a recepttel szeretném zárni a 2020-as évi receptjeimet, de januártól természetesen ismét heti rendszerességgel fogok jelentkezni az újabb receptjeimmel.
Erről a receptről úgy gondolom, hogy méltón koronázom meg vele a 2020-as tevékenységemet, hiszen annyira jól sikerült, ami minden képzeletemet felülmúlja. A diós és mákos töltelékek isteni szaftossága és az omlós tészta valós omlóssága valamint a sütemény egészének elképesztően arányos ízvilága tényleg zseniálisra sikeredett. Szeretettel ajánlom mindenkinek a receptet!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 700g

  • Friss élesztő: 16g, vagy szárított élesztő: 5g

  • Porcukor: 85g

  • Só: 6g

  • Tojássárga: 4db (70g)

  • Vaj/Margarin: 310g

  • Tej: 180ml

  • Narancshéj: 1,5 db közepes méretű narancsnak a héja

Mákos töltelék recept

  • Darált mák: 145g

  • Tej: 130ml

  • Cukor: 105g

  • Mazsola: 70g

  • Citromhéj: 1db citrom reszelt héja

  • Citromlé: kevés, ízlés szerint

  • Sütő rum/egyéb natúr rum: kevés, a mazsola beáztatásához

Diós töltelék recept

  • Darált dióbél: 155g

  • Víz: 95ml

  • Cukor: 115g

  • Mazsola: 70g

  • Citromhéj: 1db citrom reszelt héja

  • Sütő rum/egyéb natúr rum: kevés, a mazsola beáztatásához


Szükséges még 1-2db tojás a kenéshez!


Az elkészítés menete

1. A mazsolát áztassuk be rumba a munka megkezdése előtt 1 nappal, de fontos, hogy mielőtt a töltelékbe keverjük, a rumot szűrjük le róla

2. A tészta képzés száraz összetevőinek elmorzsolása a vajjal/margarinnal

3. A tészta készre dagasztása a nedves összetevők hozzáadásával (az élesztőt érdemes a hideg tejben keveréssel feloldani először)

4. A tészta hideg pihentetése (hűtőszekrény) 1,5 órán át

5. Tészta osztása: 28-29 x 50g, gömybölyítésük, majd a további formai kialakítás a videón bemutatott módon

6. Tojássárgával való átkenésük

7. Hideg szárítás (hűtőszekrényben kb. 30-60 perc)

8. Tojásfehérjével való átkenésük

9. Hideg szárítás (hűtőszekrényben kb. 30-60 perc)

10. Sütés: 180C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőben 20-25 percig


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.