Pozsonyi kiflik
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 700g
Friss élesztő: 16g, vagy szárított élesztő: 5g
Porcukor: 85g
Só: 6g
Tojássárga: 4db (70g)
Vaj/Margarin: 310g
Tej: 180ml
Narancshéj: 1,5 db közepes méretű narancsnak a héja
Mákos töltelék recept
Darált mák: 145g
Tej: 130ml
Cukor: 105g
Mazsola: 70g
Citromhéj: 1db citrom reszelt héja
Citromlé: kevés, ízlés szerint
Sütő rum/egyéb natúr rum: kevés, a mazsola beáztatásához
Diós töltelék recept
Darált dióbél: 155g
Víz: 95ml
Cukor: 115g
Mazsola: 70g
Citromhéj: 1db citrom reszelt héja
Sütő rum/egyéb natúr rum: kevés, a mazsola beáztatásához
Szükséges még 1-2db tojás a kenéshez!
Az elkészítés menete
1. A mazsolát áztassuk be rumba a munka megkezdése előtt 1 nappal, de fontos, hogy mielőtt a töltelékbe keverjük, a rumot szűrjük le róla
2. A tészta képzés száraz összetevőinek elmorzsolása a vajjal/margarinnal
3. A tészta készre dagasztása a nedves összetevők hozzáadásával (az élesztőt érdemes a hideg tejben keveréssel feloldani először)
4. A tészta hideg pihentetése (hűtőszekrény) 1,5 órán át
5. Tészta osztása: 28-29 x 50g, gömybölyítésük, majd a további formai kialakítás a videón bemutatott módon
6. Tojássárgával való átkenésük
7. Hideg szárítás (hűtőszekrényben kb. 30-60 perc)
8. Tojásfehérjével való átkenésük
9. Hideg szárítás (hűtőszekrényben kb. 30-60 perc)
10. Sütés: 180C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőben 20-25 percig
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!