Pizzás csiga ch-csökkentve
Ebben a videómban szeretettel hoztam el nektek az eddigi egyik legfinomabb szénhidrátcsökkentett receptemet a pizzás csigák formájában. A tészta rendkívül könnyed, puha, és még napok után is rendkívül friss hatású, amelyhez az egyénileg kiegészíthető pizzás töltelék nagyon jól passzol. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
D-Star szénhidrátcsökkentett fehér kenyér lisztkeverék: 460g
Friss élesztő: 16g, vagy szárított élesztő: 4,5g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 4g
Napraforgóolaj: 36g
Tojás: 1db
Reszelt sajt: 45g
Tej: 170ml
Víz: 160ml
A pizzaszósz összetétele
Sűrített paradicsom: 230g
Bazsalikom: 1 tk.
Oregánó: 1 tk.
Kakukkfű: 0,5 tk.
Áttört fokhagyma: 1 gerezd
Só: Ízlés szerint
Bors: Ízlés szerint
A töltelék összetétele
Pizzaszósz: 240g
Reszelt sajt: 150g
Füstölt sonka: 80g
A sonka diéta esetén elhagyható.
Szükséges még 1db tojás a kenéshez, és kb. 200 g reszelt sajt a felületükre.
Az elkészítés menete
1. Az elkészítés első lépése a tészta dagasztása. A langyos tejben oldjuk fel az élesztőt, majd adjuk hozzá a szintén langyos vizet, és a további szobahőmérsékletű összetevőket, az olaj kivételével. Az olajat csak 2-3 perc dagasztás után adjuk hozzá, amikor már egy összefüggő tésztaállagot megkaptunk, ezáltal biztosítva a tészta lazított szerkezetét. A zsiradék hozzáadását követően dagasszuk további kb. 8 perc alatt készre a tésztát.
2. Zárt tálban érleljük, pihentessük 45 percen át.
3. Nyújtsuk ki négyszögletes alakban (50×55cm), majd kenjük meg a pizzaszósszal az egyik oldalán egy keskeny sávot kihagyva, amit követően szórjuk meg sajttal, és ha az étrendünk engedi sonkával is. Ajánlom még töltelékként a felkarikázott pepperoni paprikát is annak, aki szereti. A töltés után tekerjük fel, majd vágjunk ki a tekercsből kb. 2cm vastagságú csigákat, melyeket helyezzünk egymástól kellő távolságra sütőpapírral bélelt tepsiken.
4. Letakarva kelesszük meg őket kb. 50-60 perc alatt.
5. Közvetlenül a sütés előtt kenjük át a felületüket felvert tojással, majd szórjuk meg őket reszelt sajttal. 6. Sütés: 220C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 190C°-ra csökkentve sütni őket kb. 18-22 percen át.
100g szénhidrátcsökkentett pizzás csiga tápérték adatai
Energia: 216kcal / 903kJ
Zsír: 8,9g
amelyből telített zsírsavak: 3,6g
Szénhidrát: 16,5g
amelyből cukrok: 3,2g
Rost: 3,7g
Fehérje: 15,7g
Só: 1,3g