pisztáciás babka
A recept írott formája
A tészta összetétele
- Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 500g (alternatíva: BL55 Finomliszt)
- Friss élesztő: 23g, vagy szárított élesztő: 6,44g
- Só: 5g
- Cukor: 70g
- Vaj/Margarin: 65g
- Tojás: 1db + 1 sárgája
- Vanília esszencia: kevés (elhagyható)
- Tej: 180ml
A pisztácia töltelék összetétele
- Sótlan pisztácia: 300g
- Vaj/Margarin: 100g
- Baracklekvár: 100g
- Porcukor: 70g
- Gyümölcslé: 40ml
Aszalt áfonya, a babka belsejébe: 75g
A higított lekvárhoz, a kisült babka átkenésére
- Baracklekvár: 40g
- Víz: 15ml
Szükséges még 1db tojás a kenéshez, valamint aszalt áfonya, egész és tört pisztácia a dekoráláshoz.
Az elkészítés menete
1. Tészta készítése a zsiradék utólagos hozzáadásával.
2. Tésztaérés: 45 perc
3. A krémes töltelék elkészítése az oda tartozó alapanyagok összedarálásával.
4. A tészta nyújtása, majd a további formai kialakítás a videón bemutatott módon.
5. Kelesztés: 45-60 perc
6. A kalács felületének átkenése felvert tojással
7. Sütés: 180C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, és kb. 40-45 percig sütni. A sütési hőmérsékletet 25 perc eltelte után 160C°-ra kell csökkenteni. Amennyiben a kalács színe idő előtt megkapja a szükséges árnyalatot, úgy alufóliával letakarva kell tovább sütni, vagy át kell kapcsolni csak alsó sütési fokozatba.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt használatát!