pisztáciás babka

Pisztácia kedvelőknek kihagyni tilos! Az egyik legfinomabb töltött kalács receptem mutatom be ebben a videóban, a pisztáciás babkát. A családom teljesen oda volt, nagyon ízlett mindenkinek. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását akár a húsvéti időszakban, akár az év bármely szakaszában.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, és a videó alatti leírásban is megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 500g (alternatíva: BL55 Finomliszt)
  • Friss élesztő: 23g, vagy szárított élesztő: 6,44g
  • Só: 5g
  • Cukor: 70g
  • Vaj/Margarin: 65g
  • Tojás: 1db + 1 sárgája
  • Vanília esszencia: kevés (elhagyható)
  • Tej: 180ml

A pisztácia töltelék összetétele

  • Sótlan pisztácia: 300g
  • Vaj/Margarin: 100g
  • Baracklekvár: 100g
  • Porcukor: 70g
  • Gyümölcslé: 40ml


Aszalt áfonya, a babka belsejébe: 75g


A higított lekvárhoz, a kisült babka átkenésére

  • Baracklekvár: 40g
  • Víz: 15ml


Szükséges még 1db tojás a kenéshez, valamint aszalt áfonya, egész és tört pisztácia a dekoráláshoz.


Az elkészítés menete

1. Tészta készítése a zsiradék utólagos hozzáadásával.

2. Tésztaérés: 45 perc

3. A krémes töltelék elkészítése az oda tartozó alapanyagok összedarálásával.

4. A tészta nyújtása, majd a további formai kialakítás a videón bemutatott módon.

5. Kelesztés: 45-60 perc

6. A kalács felületének átkenése felvert tojással

7. Sütés: 180C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, és kb. 40-45 percig sütni. A sütési hőmérsékletet 25 perc eltelte után 160C°-ra kell csökkenteni. Amennyiben a kalács színe idő előtt megkapja a szükséges árnyalatot, úgy alufóliával letakarva kell tovább sütni, vagy át kell kapcsolni csak alsó sütési fokozatba.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.