panettone, az olasz karácsonyi kalács
Ebben a videóban a tradicionális panettone elkészítését mutatom be, amely az olaszok egyik legkedveltebb karácsonyi péksüteménye. Napjainkban számos fajtája ismeretes, megannyi ízesítéssel, én most jelen esetben a hagyományos ízvilágút választottam, melyben a narancsos-vaníliás alap íz mellett a mazsola és a kandírozott gyümölcshéjak nagy szerepet töltenek be. Mivel az eredeti panettone madre kovásszal készül, ezért én is azzal mutatom be, de igyekszem még karácsony előtt egy élesztős változatú kalácsot is bemutatni hasonló jelleggel, de azt természetesen már nem panettonénak fogom nevezni. Szeretettel ajánlom ennek az isteni receptnek a kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A madre kovász összetétele
Manitoba liszt: 100g
Érett kovászmag: 50g
Víz: 50ml
Olívaolaj: egész kevés a kész kovász felületére
Az aroma összetétele
Méz: 40g
Reszelt (bio) narancshéj: 1db
Reszelt (bio) citromhéj: 1db
Vaníliarúd: 1db
Az 1. tészta összetétele
Manitoba liszt: 330g
Víz: 160ml
Felfutott madre: 140g
Cukor: 60g
Tojássárga: 65g (4db)
Vaj: 55g
A 2. tészta összetétele
1. tészta beérve: teljes mennyiség
Manitoba liszt: 80g
Só: 3g
Tojássárga: 80g (5db)
Cukor: 90g
Aroma: 30g
Vaj: 60g
Víz: 30-50ml
Mazsola: 130g
Kandírozott narancshéj kockázva: 90g
Kandírozott citromhéj kockázva: 45g