csokis ostoros kalács

Ezt az igazán csodás receptet ismét a húsvéti készülődés kapcsán hoztam nektek, de ettől függetlenül az év bármely szakában isteni. A tészta egy általános foszlós kalács tészta, ami alapvetően isteni, de ezt a kalácsot a töltelék teszi igazán különlegessé, amiben én most a csokis ízvilágot választottam, de persze rengeteg más isteni süthető édes töltelékkel remekül működhet. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

(elhagyható, vagy aromával, esszenciával, 1db rúddal pótolható)


Az igazán minőségi élmény érdekében ajánlom a Magyar Családellátó termékét használni, de ettől függetlenül bármely gyártó BL80 fehér kenyérlisztjével, vagy akár BL55 finomlisztjével működik a recept.


A kakaós töltelék összetétele

  • Holland kakaópor: 27g

  • Cukor: 105g


Továbbá szükséges a töltelékhez 125g csokilencse, vagy tört csokoládé, kevés olvasztott vaj a kenéshez, 1db tojás, jégcukor, szeletelt mandula a sütés előtti felületkezeléshez.


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával

2. Tésztaérés: 30 perc

3. A tésztadarabok osztása 3 × 245g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése

4. Pihentetés: 5-10 perc

5. A tésztadarabok ovális nyújtása, olvasztott vajjal való kenésük, a cukros kakaóval való szórásuk, annak elosztása, a csokilencse felhelyezése, olvasztott vajjal locsolás, majd feltekerés, elzárás, a végleges stangli nyújtása, ezáltal készre formázása. Az így kialakított 3 töltött tésztaszál összefonása, majd a kalács egy 32×13×7cm, vagy ehhez hasonló méretezésű vajjal, vagy egyéb zsiradékkal vékonyan kikent sütőformába helyezése, letakarása.

6. Kelesztés: 25-40 perc

7. A sütés előtt közvetlen kenjük át a szabad felületét felvert tojással, majd díszítsük jégcukorral, mandulával, vagy egyéb elemekkel, de akár hagyhatjuk díszítés nélkül is

8. Sütés: 210C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 190C°-ra csökkentve kell sütni 15 percen át, ami után 170C°-ra tovább kell csökken teni a hőmérsékletet és tovabbi 15-20 percen át sütni, így az össz. sütési idő 30-35 perc közé tehető. Ha a kalács héja korábban megkapja a kellő színt, egy alufólia fölé helyezésével meg lehet gátolni a további pirulást.

9. 10-15 perc hűtés után forgassuk ki a formából, különben bevizesedhet.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.