csokis ostoros kalács
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL80 Kecskeméti kerecsen világos búzaliszt: 400g
Friss élesztő: 20g, vagy szárított: 5,6g
Só: 4g
Cukor: 50g
Vaj: 52g
Tojás: 1db
Tej: 150ml
Vanília paszta: 1 tk.
(elhagyható, vagy aromával, esszenciával, 1db rúddal pótolható)
Az igazán minőségi élmény érdekében ajánlom a Magyar Családellátó termékét használni, de ettől függetlenül bármely gyártó BL80 fehér kenyérlisztjével, vagy akár BL55 finomlisztjével működik a recept.
A kakaós töltelék összetétele
Holland kakaópor: 27g
Cukor: 105g
Továbbá szükséges a töltelékhez 125g csokilencse, vagy tört csokoládé, kevés olvasztott vaj a kenéshez, 1db tojás, jégcukor, szeletelt mandula a sütés előtti felületkezeléshez.
Az elkészítés menete
1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával
2. Tésztaérés: 30 perc
3. A tésztadarabok osztása 3 × 245g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése
4. Pihentetés: 5-10 perc
5. A tésztadarabok ovális nyújtása, olvasztott vajjal való kenésük, a cukros kakaóval való szórásuk, annak elosztása, a csokilencse felhelyezése, olvasztott vajjal locsolás, majd feltekerés, elzárás, a végleges stangli nyújtása, ezáltal készre formázása. Az így kialakított 3 töltött tésztaszál összefonása, majd a kalács egy 32×13×7cm, vagy ehhez hasonló méretezésű vajjal, vagy egyéb zsiradékkal vékonyan kikent sütőformába helyezése, letakarása.
6. Kelesztés: 25-40 perc
7. A sütés előtt közvetlen kenjük át a szabad felületét felvert tojással, majd díszítsük jégcukorral, mandulával, vagy egyéb elemekkel, de akár hagyhatjuk díszítés nélkül is
8. Sütés: 210C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 190C°-ra csökkentve kell sütni 15 percen át, ami után 170C°-ra tovább kell csökken teni a hőmérsékletet és tovabbi 15-20 percen át sütni, így az össz. sütési idő 30-35 perc közé tehető. Ha a kalács héja korábban megkapja a kellő színt, egy alufólia fölé helyezésével meg lehet gátolni a további pirulást.
9. 10-15 perc hűtés után forgassuk ki a formából, különben bevizesedhet.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!