Osterbrot, a németek húsvéti kenyere
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 500g
Friss élesztő: 25g, vagy szárított élesztő: 7g
Só: 5g
Cukor: 80g
Vaj/Margarin: 100g
Tojás: 1db + 1 sárgája
Rum aroma: 1 ampulla (eltérő kiszerelésnél az aroma használati utasítása szerint)
Tej: 160ml
Mazsola 130g
Vágott vagy tört pucolt mandula: 70g
Narancshéj: 1db narancs reszelt héja
Citromhéj: 1db citrom reszelt héja
Rum: a mazsola és a mandula beáztatásához annyi, hogy azt ellepje, de a felhasználás előtt le kell szűrni!
Szükséges még a kenéshez 1db tojás 25ml tejjel felverve!
Az elkészítés menete
1. Tészta dagasztása (a zsiradékot csak akkor adjuk hozzá, ha az egyéb összetevőkből egynemű tészta állagot kaptunk) A leszűrt mazsolát és mandulát csak a dagasztás utolsó perceiben adjuk hozzá
2. Tésztaérés: 30 perc
3. Tészta osztása 2 egyenlő részre, majd cipók gömbölyítése, papírozott sütőlemezre helyezésük, majd átkenésük a tejjel felveret tojással
4. Kelesztés: 70-100 perc (nálam 80 perc volt)
5. Közvetlen a sütés előtt ismételt átkenés a felvert tejes tojással, majd a tészták bevágása VÉKONY, KARCOLÓ vágással!!!
6. Sütés: 170C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni és 42-48 percig sütni. 7. A külső felületéről a megégett mazsolákat érdemes lesöpörni fogyasztás előtt.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!