Osterbrot, a németek húsvéti kenyere

Szeretném bemutatni az Osterbrot-ot, ami Németország java részén a tradicionális húsvéti édes “kalács-kenyér”. Ízét a mazsolán és a mandulán kívül még több fajta elem bolondítja, így a sütés közbeni illat áradat és a kóstolás alatti ízkavalkád minden esetben jellemző. Nagyon egyszerű az elkészítése, mindenkinek szeretettel ajánlom a kipróbálását.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 500g

  • Friss élesztő: 25g, vagy szárított élesztő: 7g

  • Só: 5g

  • Cukor: 80g

  • Vaj/Margarin: 100g

  • Tojás: 1db + 1 sárgája

  • Rum aroma: 1 ampulla (eltérő kiszerelésnél az aroma használati utasítása szerint)

  • Tej: 160ml

  • Mazsola 130g

  • Vágott vagy tört pucolt mandula: 70g

  • Narancshéj: 1db narancs reszelt héja

  • Citromhéj: 1db citrom reszelt héja

  • Rum: a mazsola és a mandula beáztatásához annyi, hogy azt ellepje, de a felhasználás előtt le kell szűrni!


Szükséges még a kenéshez 1db tojás 25ml tejjel felverve!


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása (a zsiradékot csak akkor adjuk hozzá, ha az egyéb összetevőkből egynemű tészta állagot kaptunk) A leszűrt mazsolát és mandulát csak a dagasztás utolsó perceiben adjuk hozzá

2. Tésztaérés: 30 perc

3. Tészta osztása 2 egyenlő részre, majd cipók gömbölyítése, papírozott sütőlemezre helyezésük, majd átkenésük a tejjel felveret tojással

4. Kelesztés: 70-100 perc (nálam 80 perc volt)

5. Közvetlen a sütés előtt ismételt átkenés a felvert tejes tojással, majd a tészták bevágása VÉKONY, KARCOLÓ vágással!!!

6. Sütés: 170C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni és 42-48 percig sütni. 7. A külső felületéről a megégett mazsolákat érdemes lesöpörni fogyasztás előtt.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.